Brutsen iis (verslag)

25 januari 2011

in Evenementen

Brutsen iis.

Op 15 januari konden we allemaal naar het Heechhûs voor de jaarlijkse voorstelling van de Sminkdoaze. Dit jaar is er gekozen voor het stuk Brutsen iis (Gebroken IJs) van Haye van der Heyden. Het stuk speelt zich af op een cruiseschip.

Als ik bij het Heechhûs aankom, staat steward Richard (onze eigen Sybout Jaasma) bij de ingang ter verwelkoming van de gasten. Ik kreeg van hem een mooie hut toegewezen op de “Maria Stuart”, waarop het verhaal zich afspeelt. Ik ben meteen al in de stemming!

Als iedereen aan boord is, krijgen we van steward Richard nog even op grappige, maar ook lichtelijk verontrustende wijze, wat nuttige(?) tips over wat te doen, als het allemaal mis gaat. Laten we daar maar niet al te lang over nadenken; de meesten onder ons hebben de film Titanic wel gezien…. Vooruit met die schuit! Je hoort de scheepshoorn en daar gaan we.

We maken een cruise naar Trontheim, Noorwegen. Het verhaal speelt zich af op het zonnedek in een prachtig gemaakt decor met een paar deckchairs en natuurlijk de bar. We zien een 7-tal iets ouder wordende mensen, die samen op reis gaan. Allemaal heel verschillend, met hun eigen kijk op het leven. Er wordt gelachen en gehuild, maar er is ook venijn en eenzaamheid, behoefte aan vriendschap en liefde. Het zit er allemaal in, overgoten met een sausje van humor. En op de achtergrond de poetsende matrozen, die op z’n tijd ook een slokje lusten…

Vanaf oktober zijn ze al aan het repeteren voor deze voorstellingen, de mensen van de Sminkdoaze. En dat was ook te zien. Ik vond het geweldig (en stiekem was ik ook extra trots op “onze” Rinus) Met een mooi zelf gemaakt decor, de kostuums, de make up en haarverzorging. En volgens mij ben ik niet de enige, die er zo over denkt, want de zaal zat vol met mensen, die allemaal genoten van een heerlijke avond….

Amateur toneel is zeker niet altijd amateuristisch‼

Agnes de Groot