De Veer

25 januari 2011

in De Veer

Daar zit je dan achter de laptop om voor de Sylboade een verhaal over jezelf te schrijven….

Toen Douwe me op een woensdagmiddag in november vroeg om de veer van hem over te nemen schrok ik wel even, maar bij deze zal ik dus een poging wagen…..

Mijn naam is Willemijn Koopmans-Otter, ik ben geboren op 14 mei 1982 in Abbega. Mijn ouders zijn Lolke en Trudie en ik ben hun enigste kind.

Mijn jeugdjaren heb ik doorgebracht in Abbega, waar wij woonden op de Abbegeasterketting. Daar was altijd wel wat te beleven, winters kon je er prachtig mooi schaatsen en zomers waren we hele dagen in en om het water van ’t Ketting. Hobby’s waren toen Jazzbalet, dwarsfluit spelen en bij buurman Van de Velde op de boerderij aan het werk.

In Abbega ging ik naar basisschool Bernegea en later naar het Bogerman College in Sneek. Vervolgens de VZ (verzorging) opleiding gedaan op de Friese Poort in Sneek en deze in 2000 afgerond. In mijn afsluitende stage in de Kraamzorg werd me daar een baan aangeboden en na het behalen van mijn diploma kon ik direct aan de slag bij Kraamzorg Friesland. Omdat deze organisatie me wat te groot werd en de reistijden me wat te lang werden, ben ik in 2007 overgestapt naar Kraamzus in Joure. Nog steeds in de kraamzorg dus, maar nu met een werkgebied in mijn directe omgeving, geen afwisseling van kraamverzorgsters binnen een gezin en een veel gemoedelijker bedrijf. Als mijn ‘werkblokje’ start, sta ik op wacht voor een bevalling en ben ik dus acht dagen achterelkaar in het gezin aan het werk. Vervolgens heb ik dan ongeveer 8 tot 10 dagen vrij. Want de kraam en natuurlijk de bijbehorende baby’s dat is toch echt mijn ding. Hier kan ik echt zo enorm van genieten en inmiddels heb ik dan ook bij heel veel jonge ouders de eerste week van hun pasgeboren kind mogen meebeleven. Met name bij familie, vrienden en kennissen is en blijft dit een hele speciale ervaring die iedere keer weer anders is, maar die je nooit weer vergeet.

Tijdens mijn schooltijd ook nog een aantal bijbaantjes gehad in Heeg. Eerst een paar jaar bij Luberto en Renate in De Dokter, later nog een paar jaar bij Douwe in de Passantenhaven. gewerkt.

Tsja, en als je dan regelmatig in Heeg bent dan raak je ook wel eens aan de praat met de plaatselijke jongens. En zo geschiedde dat ik tijdens carnaval 1999 Maarten Koopmans in d’Ald Wal tegen het lijf liep. Hij beviel me eigenlijk wel erg goed; weekends was ik dan ook bijna altijd in Heeg te vinden, waar we met een hechte vriendenploeg in een ‘hokje’ zaten en gezellig op stap gingen. Doordeweeks was ik dan altijd lekker thuis bij heit en mem in Abbega. Uiteindelijk besloten we in 2004 samen te gaan wonen aan de Molefinne in Heeg. Daar hebben we met veel plezier 3 jaar gewoond en sinds begin 2007 wonen we aan de Jister.

In juni dat jaar zijn we getrouwd en een jaar later werd onze dochter Fardau geboren. Tijdens mijn ‘werkblokje’ van acht dagen is Fardau drie dagen in de week bij Douwe en Jantine Kiestra, dit is dan ook de link tussen ons en vandaar de overname van deze veer. De overige dagen passen pake en beppe op en weekends is Maarten gewoon thuis. Momenteel ben ik 22 weken zwanger van ons tweede kindje, wederom een heel bijzondere en speciale tijd.

In mijn vrije tijd sport ik 1 á 2 keer per week bij Akkermans in Sneek, de ene keer combi-robbics en de andere keer een battle. Ook ben ik lid van Crescendo en speel ik tenorsaxofoon. Graag zou ik de veer door willen geven aan mijn tenorsax-buurvrouw Tineke Dijkstra.

Groetjes van Willemijn Koopmans-Otter