Natuerlik, Nijs

2 maart 2011

in Natuerlik Nijs

Vorm van domheid. Gelukkig, het is officieel: Veel Engelse woorden gebruiken is een vorm van domheid. Persoonlijk ziet uw verslaggever iemand die half Engels spreekt niet erg voor vol aan en de oren slaan hem dicht. Als er keus is worden winkels met Engelse leuzen vermeden en artikelen in kranten, bladen of reclames worden direct overgeslagen. “Voor bijna elke Engelse term is wel een Nederlands alternatief te vinden. Waar is dit goed voor?”, vraagt voorzitter Arno Schrauwers van Stichting Nederlands zich af. “Het is een vorm van domheid”, meent hij. Schrauwers gaf op Radio 1 een aantal voorbeelden: ‘net post’ voor ‘e-mail’, gewoon ‘hekje’ voor ‘hash tag’ en ‘schootcomputer’ voor ‘laptop’. “Met deze Nederlandse woorden is toch niets mis mee? Ze willen met Engelse termen schermen en laten zien dat ze verder kijken dan hun eigen heg, maar het is een en al onnozelheid”. Hij is lang niet de enige die zich aan dit modeverschijnsel stoort.

Het Friesland College en AOC Friesland proberen hun studierichtingen als ‘Young growers’ en ‘Life science’ aan de jongens/meisjes (kids) te brengen. Maar wat kunnen scholen en leerkrachten hun leerlingen leren als ze zichzelf niet eens fatsoenlijk in de eigen taal kunnen uitdrukken?

Dus…, dat dat gebruik van Engelse woorden in de Nederlandse taal nu officieel ‘een vorm van domheid’ is, dat doet onderstaande meer dan goed.

Het broedseizoen. Wat het komende broedseizoen betreft toch maar weer eens de vraag om honden in het Heempark aangelijnd te houden en katten daar niet hun gang te laten gaan. Het blijven roofdieren. Maar ook van kinderen zou kunnen worden gevraagd in het broedseizoen, zo’n beetje van 15 maart tot 15 juli, de struiken en de rietkragen te mijden. Of in elk geval heel voorzichtig te zijn. Zo’n klein kwetsbaar vogelnestje raakt zomaar beschadigd of vertrapt en vaak zonder dat men daar erg in heeft. Bovendien kan een broedsel door verstoring ineens worden verlaten. Daar vliegen ze dan 4000 km voor.

Waarnemingen Heempark op internet. Sinds enige tijd zet waarnemer Jaap Langenbach uit Woudsend zijn waarnemingen in het Heempark Heech op http://waarnemingen.nl/gebied/stats/25963?g=1&year=0. Als u deze pagina bezoekt klik dan op ‘waarnemingen’ of ‘soorten’, dan verschijnen de lijsten met vogels die hier gezien zijn. Zijn bevindingen worden aangevuld met waarnemingen die uw waarnemende waarnemer heeft gedaan. Nu kan iedere belangstellende zien wat bezoekers in het Heempark aan vogelsoorten kunnen verwachten.

Er moet wel bij worden opgemerkt dat het in dit geval om uitsluitend waarnemingen gaat en niet om broedgevallen. Het aantal soorten dat hier broedt schommelt rond de veertig. Maar een enkele waarneming telt slechts in een enkel geval als een ‘geldige waarneming’. Dan moet er ook aan territoriumindicerend gedrag als zang, volwassen individu in broedbiotoop, paar in broedbiotoop, nestindicerend gedrag, datumgrenzen en andere criteria worden voldaan.

Gebakken vis

Een bakvis stond te smullen bij de viskraam
ze had een lekkerbekje

Hans A.