Achter de schermen van de Sylboade

4 mei 2011

in Overig nieuws

Deze maand willen we de lezers van de Sylboade graag een kijkje in de “keuken”van de Sylboade geven. Zoals iedereen wel weet, wordt het blad uitsluitend door vrijwilligers gemaakt. Het begint allemaal bij de redactievergadering. Dan kijken we naar de binnengekomen artikelen en de bijdragen van onze eigen redactieleden. Zo kunnen we grofweg een opzet maken van de volgende uitgave. Dit is meteen ook een van de redenen, waarom we moeten vasthouden aan een “uiterste inleverdatum”‼

We willen graag zoveel mogelijk de Hegemers aan het woord laten. Zo hebben we elke maand “De Veer”. Het geeft een inwoner de gelegenheid om, voor zover nodig, de rest van Heeg te vertellen wie hij/zij is. Dat vinden wij een onderdeel van de functie van een dorpsgebeuren. Zo plaatsen we ook graag de mededelingen van het Heechhûs, de scholen, Plaatselijk Belang, de uitslagen van de verschillende clubs en verenigingen. Dat hoort er allemaal bij, zodat iedere inwoner van Heeg zijn of haar favoriete onderwerpen in ons blad kan terugvinden. Verhalen van toen, reisverhalen. We willen graag iedereen een kans geven om in de Sylboade iets te vertellen. We zijn allemaal onderdeel van dezelfde gemeenschap, laten we dat niet vergeten. De één leest graag een bepaalde rubriek, de ander niet. Dat geeft niks, daarvoor zijn we (gelukkig) allemaal anders.

Vanuit de vergadering gaat een gedeelte van de redactie aan het werk en is een ander gedeelte van diezelfde redactie juist klaar‼ Het is elke maand een hele klus, om met passen en meten, het blad in elkaar te zetten. Soms worden stukjes op papier aangeleverd. Dat typen we dan over. De advertenties passen we in elkaar. Foto’s moeten erbij. Soms wordt er op het internet gespeurd, om er nog een logo bij te zoeken, om het er zo mooi mogelijk uit te laten zien. Kortom, daar zijn we een tijdje mee bezig. Daarna kijken we het zo zorgvuldig mogelijk na.

Dan neemt drukker de Jong het van ons over. De door ons aangeleverde kopij wordt onder hun handen HET BLAD….. Wat wij samen met de drukker erg jammer vinden is, dat er soms iets misgaat in de overzetting van onze gegevens. Dat is iets computerigs. Ik kan dat niet zo goed uitleggen. Zelf noem ik het “scheve bitjes”. Er schijnt ook geen goede verklaring voor te zijn….

Nu komt Anne Walinga in beeld. Hij verzorgt de verspreiding van de Sylboade. Bij de familie Walinga komen alle vrijwilligers een aantal exemplaren halen. De lieve mensen, die door weer en wind, de Sylboade bij u en mij thuis brengen.( maar gelukkig ook wel met een heerlijk zonnetje, zoals de laatste dagen) De eerste dinsdag van de maand valt ie met een zware plof op de mat. Is het u ook opgevallen, dat ons blad een stuk dikker is geworden? Elke vrijwilliger heeft zo zijn of haar vaste route. Op dit moment hebben we zo’n 00 vrijwilligers. Wij zijn erg blij met ze. Elk jaar zetten we ze rondom Pasen even in het zonnetje, door middel van een kleine attentie. Deze attentie zoeken wij altijd uit in ons eigen dorp. Dit jaar zijn we bij de IJssalon geslaagd‼ Komt dat mooi uit met dit weer?

En dan onze website‼ Helma is daar hartstikke druk mee geweest (en nog).Sinds afgelopen oktober kunt u ons ook op de digitale snelweg vinden….Op www.sylboade.nl kunt u verschillende artikelen uit de Sylboade lezen. Niet alles uit het blad komt op de website. De website moet een aanvulling worden. Wij plaatsen berichten en artikelen alleen als u daar toestemming voor gegeven hebt. Het is ook de bedoeling om tussentijds dingen op de website te gaan zetten. Ook Heechereltjes b.v. zijn daar uitstekend voor geschikt. De verloren sleutel, de weggelopen kat. Dit soort mededelingen kunnen prima geplaatst worden. Stuur een mailtje naar email hidden; JavaScript is required We moeten ons daarbij wel goed realiseren, dat je niet alles op de website kunt zetten. Adressen en telefoonnummers gaan immers de hele wereld over‼! Daar zou je misschien niet meteen aan denken. De eerste positieve reacties mochten we al ontvangen van Australië tot Canada‼ Geweldig, dat oud hegemers ons “in den vreemde”nu weer kunnen volgen.

U zult begrijpen, dat dit allemaal geld kost. Onze inkomsten komen uit de advertentie’s en uit uw giften. Per jaar kost het ons zo’n E 17,50 Vandaar onze jaarlijkse Enveloppen Aktie. Ook dit jaar zult u (toevallig deze maand!) een envelop in de Sylboade vinden. We hopen, dat u er een bijdrage in wilt doen….. Bij voorbaat vast hartelijk dank‼

Agnes de Groot
Namens de redactie van de Sylboade