De Veer

8 juni 2011

in De Veer

Maritta bedankt! Wij zijn al jaren vriendinnen, wij praten veel, laten zelden een stilte vallen, we praten over van alles en toch lees ik nieuwe dingen in jouw stukje!

De veer overnemen is eigenlijk helemaal niet zo leuk, zelfs een beetje eng. Maar ik lees elke veer en vindt het leuk ze te lezen en bedenk me nu dat iedereen die de veer krijgt dit misschien wel zo voelt! Dus ga ook ik ook heel erg mijn best doen een leuk stukje te schrijven.

Ik ben Marijke Witbraad moeder van Ygram, 13 en Frija Eva, 11 en al heel lang getrouwd met Sjoerd Ypma . Ygram gaat sinds dit schooljaar naar Sneek naar het Bogerman hij doet Technasium. Hij is een fijne grote jongen met veel humor. Hij zwemt bij Neptunia’24 in Sneek. Hij kan technisch heel mooi en snel zwemmen, dat heeft hij niet van mij ik heb niet eens 1 zwemdiploma. Frija zit in groep 7 van de Jozefschool. Frija is een paardenmeisje en ze knutselt graag, vriendschapsbandjes of enkelbandjes maken. Ook kan ze heel mooi zingen daar wordt ik altijd blij van. Sjoerd mijn man heeft sinds 6 jaar een ICT bedrijf, Sinne ICT. Tot 13 jaar geleden werkte hij bij Bakkerij Ypma, maar door een roggemeel allergie moest hij omscholen.

Sjoerd en Ygram mei in chocoladepuddingtoetje.

Ik ben geen ICTér maar werk toch mee in de zaak, eerst naast mijn eigen werk. Sinds dit jaar werk ik alleen nog maar bij Sinne ICT. Ik doe allerlei dingen maar vooral verzorg ik de advertenties, website, folders dat soort dingen én ik geef computercursussen.

Voorheen was ik leerkracht. Zeven jaar geleden heb ik mijn Pabo diploma gehaald en sindsdien op diverse basisscholen gewerkt als invalkracht. Een schooljaar op de Witakkerschool in Rijs en op het Bogerman als invalkracht. Ik vond op het Bogerman werken bij de pubers het leukst en had mogen blijven maar dan moest ik mijn tweede graads onderwijsbevoegdheid halen en dat zag ik niet zitten.

Werken in de zaak én studeren én lesgeven én zorgen voor het gezin én ook nog ziek zijn zag ik niet zitten. Zelfs niet een poosje.

Ik heb twintig jaar lang een chronische darmontsteking gehad. Ondanks alle zware medicijnen bleven de ontstekingen en bleef ik ziek. Mijn internist stelde daarom voor mijn darm te verwijderen. Dat sloeg in eerste instantie in als een bom, maar al heel snel kon ik de voordelen hiervan ook zien. Als je altijd moe bent, altijd diarree hebt, altijd veel pijn in je buik dan wordt je wereldje klein. Leuke uitstapjes, de stad in, vakantie, dat soort dingen deed ik eigenlijk niet meer. Dat zou weer mogelijk worden… misschien.

11 maart vorig jaar is mijn darm verwijdert. En het gaat nu heel goed. Super. Ik heb een tweede kans gekregen en geniet hier heel bewust van.

Ons bedrijf groeit naar tevredenheid en daarom heb ik besloten mij op één ding te richten. En met het geven van cursussen blijf ik toch een beetje verbonden met het onderwijs, ik blijf een klein beetje juf. Ik zeg niet dat ik nooit meer terug ga naar het onderwijs, in het onderwijs werken is heel leuk, maar voorlopig even niet. Ik heb voor volgend jaar zes cursussen ontwikkeld. Twee voor starters, twee voor kinderen, een verdiepingscursus Word 2010 en een cursus presentatie technieken met PowerPoint.

En wie weet wat er vanuit Sinne ICT verder nog mogelijk is, of wie weet komt er iets anders op mijn pad. Ik kijk vooruit met open vizier, leer elke dag en ben blij dat alles zo goed gaat.

Frija en ik op de boat

Als we er even tussenuit willen pakken we de boot. We hebben een kruiser van 8.50 meter en zijn er gek op. Het is een huisje op water, van alle gemakken voorzien. We hebben de boot in kal oranje letters de naam Frija gegeven. Als we de haven uitvaren zijn we, voor ons gevoel, op vakantie. Gewoon naar het Knine-eilân is altijd feest. Onze kinderen zijn ook bijna fanatiek en willen weg zodra het lekker weer is, het is steeds weer een feestje. Heerlijk zwemmen, varen, hout sprokkelen en fikkie stoken of gezellig met vrienden bij elkaar zitten. Wij zijn intens tevreden met een zomer op het Hegermeer. We gaan ook wel eens verder hoor, op het water is de wereld zo mooi.

Voor de rest wandel ik graag met onze hond (Zwarte) Pyt en liefst nog met een vriendin, ik kook graag en liefst voor vrienden, ik lees graag en lach elke dag.

 

Groet,
Marijke

Ik geef de veer door aan Anneke Bakker. Anneke is een vriendin van me én nieuw bestuurslid van dorpsbelang. Anneke is getrouwd met Siebe Miedema en heeft twee prachtige kinderen. Ik heb Anneke tijdig op de hoogte gebracht dat de veer eraan kwam dus ze heeft even aan het idee kunnen wennen. Succes Anneke!!