It Wraldfinster

8 juni 2011

in It wrâldfinster

Bouwen aan de bouw bij bouwbedrijf Vellinga

Dinsdagmorgen 19 april is groep 7/8 op bezoek geweest bij bouwbedrijf Vellinga. In het kader van de technieklessen gaan we zo nu en dan op bezoek bij een bedrijf om de kinderen kennis te laten maken met de technische vakken. Van te voren zijn we bezig geweest met de bouw van een huis. Wat komt daar allemaal bij kijken. Het zelf ontwerpen van je eigen woning. Het rekenen op schaal. Je moet met van alles en nog wat rekening houden. We zijn dinsdagmorgen op de fiets vertrokken naar Osingahuizen. Onderweg maakten we direct al kennis met techniek. De stratenmakers waren bezig om de Draei van een nieuwe klinkerlaag te voorzien. Het straten is tegenwoordig ook doorspekt met techniek. Machinaal straten bijvoorbeeld. In Osingahuizen stond Ingrid Vellinga ons al op te wachten. De kinderen luisterden onder het genoegen van een glaasje en een koekje naar het verhaal van Jelke Vellinga over zijn bedrijf. Aan de hand van foto’s en tekeningen werd uitgelegd hoe men in de bouw werkt. Daarna hebben we het bedrijf van Vellinga bekeken. Als afsluiting mochten de kinderen allemaal een vogelhuisje in elkaar zetten. Met vereende krachten werden de schroeven in het hout gedraaid. En nu maar hopen dat de vogels de huisjes kunnen vinden. Half twaalf zijn we weer bepakt en bezakt, want we kregen ook nog een rugtas metinhoud, naar school getogen. Ingrid en Jelke en heel bouwbedrijf Vellinga hartelijk bedankt voor jullie gastvrijheid. We hebben genoten en weer veel opgestoken. We hebben een prachtige ochtend bij jullie beleefd. De kinderen hebben goed ervaren dat techniek en technische vakken ook een uitdaging kunnen zijn. Er ontstaat altijd iets in of onder je handen.

Hartelijk bedankt.
Groep 7/8

Dansworkshops groep 5

Op maandag 9 mei is groep 5 gestart met een drietal dansworkshops van het centrum voor de kunsten. Een danslerares laat de kinderen kennismaken met verschillende dansvormen. Tijdens de eerste les hebben de kinderen verschillende hiphop en breakdance bewegingen geoefend.

De fertelbus

Op tiisdei 10 maaie kaam de Fryske fertelbus by ús skoalle oan. De bus stoppe by it Wrâldfinster en de bern fan groep 1 en 2 mochten yn’e bus. Der wiene bern dy’t tochten dat de bus ride soe mar dat koe net sei de fertelster. Want oars soene alle letters beweegje en koe sy net mear goed fertelle.

Om yn’e bus te kommen moesten wy ek kaartsjes oerjaan, in entreebewiis. Yn’e bus wie de fertelster, har namme is Auck Peanstra. Sy skriuwt ferhaaltsjes en boeken. De Tomke-ferhaaltsjes binne û.o. troch har skreaun. De bus seach der prachtich út: moai fersierd mei posters fan boeken, leuke bankjes om op te sitten, gerdyntsjes, mega mindy-spultsjes, medailles ensfh.

De fertelster hat earst mei ús praat oer “helden”, wat binne dat, wie is foar jim in held. De bern koene dêr wol in soad oer fertelle. Bram syn heit is in plysje-man, dat is wol in echte held! Mar ek heiten binne grutte helden! Sy kinne alles!! Faaks geane boeken ek oer helden, sa ek it ferhaaltsje wat Auck fertelt. It gie oer in jonkje dy’t mei in boatsje stil komt te lizzen midden op it wetter. Hy kin der net mear wei komme en in echte held komt der al gau oan. Dit wie wol in lilke held want it jonkje wie ûndogens west, dêrom lei hy stil mei syn boatsje.

Helden moatte ek in soad goed kinne: goed sjen, hearre, rûke. Dêr sjonge wy noch in ferske oer. It is wol wat in raar ferske: it giet ek oer goed poepe kinne. De bern meie dan ek noch skeetsjes-lûden meitsje. Wa wit ha jimme dit yn Heech wol rûkt of miskien wol heart??? It wie op tiisdeitemoarn 10 maaie???

Om’t de bern ek echte helden wiene dy’t sa goed lústerje koene krigen alle bern in medaille. Mar de medaille wie noch net ôf, de bern mochten der noch in plaatsje op meitsje: in tekening fan in held.

It wie hiel leuk yn’e fertelbus! Auck Peanstra bedankt en wa wit oant sjen!

Lentereis

Donderdag 14 april zijn de kinderen van groep 1 en 2 naar boer Bakker geweest. Lammetjes aaien, kalfjes hooi geven, koeien bewonderen en op de grote tractor zitten. Wat is er veel te doen op een boerderij. Na deze belevenissen mochten de kinderen nog in het zand spelen. Ze raakten niet uitgespeeld. De “bult” zand bij boer Bakker is nog veel mooier dan de zandbak op school. De middag vloog voorbij. Nog een pakje drinken, een ballon, een kleurplaat en een lente-ervaring rijker.

Familie Bakker bedankt voor de geweldige middag, iedereen heeft genoten.