Natuerlik, Nijs

6 juli 2011

in Natuerlik Nijs, Natuur in en om Heeg


Bill.
Toen Bill Clinton voor zijn toespraak in Achlum werd aangekondigd, steeg er een enorm gejubel van de toehoorders op. Alsof K-3 in een uitverkocht Ahoy vol van idolaat zijnde kinderen ten tonele verscheen. En er werd goed geluisterd naar de voormalige president. Want of je nu ergens directeur of commissaris van bent, of als je nu zit in de top van bestuurlijk Nederland, toegesproken worden door zo’n leider als Bill Clinton gaat je natuurlijk niet in de natte kleren zitten. Ook Nederlandse politici die ooit van een Amerikaanse president een strategisch schouderklopje en een compliment kregen over hoe betrouwbaar Nederland als militaire partner was, zwijmelden weg. Natuurlijk zouden we troepen sturen. De pers zorgde in Achlum voor gratis verzekeringsreclame, maar de verzekeringnemer zal uiteindelijk ook deze ‘bill’ wel moeten betalen.

Bergeend en jongen

Allernijs. De planter van de kilometers lange rijen rode/roze tulpen langs de straatweg in Koufurderrige verdient ook wel een bloemetje. * Er zijn hondenbezitters die menen dat ze er recht op hebben dat hun hond los mag ronddollen in het Heempark. Er is immers geen andere plek in Heech waar dat kan, wordt gezegd. Zelfs al is het midden in het broedseizoen, toch worden ze juist op de plek waar het niet kan en mag van de riemen verlost. Zij erkennen maar één natuur: die van hun hond. Nu alle gemeentelijke kennis gebundeld is in Súdwest-Fryslân weten die vast wel – buiten het Heempark om – een oplossing te bedenken. En anders is er natuurlijk nog een interim. * Op 6 juni zat ma bergeend (berchein) met maar liefst 16 jongen voor de zwaluwenwand. * De 25,25 meter lange vrachtwagens worden LZV’s genoemd. LZV’s? Long Zigzag Vehicles?? Nee, Lange Zware Vrachtwagens. Het kan dus wel. * Anke Otten meldde op 9 juni dat bij Talma de huis-scholekster (hûs-strânljip) druk bezig was een jong te voeren en vond dat er wel een foto in de Sylboade kon. Anke, dat mag vast wel. * Wat is er mooier dan het zingen van de vogels bij zonsopgang? Vroeger bleven de liefhebbers ook het liefst net zo lang in het café hangen tot ze weer begonnen te zingen.

Sosjale media. In wettersportûndernimmer fan It Eilân waard beropsmjittich frege wat en hoefolle hy oan ‘social media’ die. “Ik doch in hiel soad oan sosjale media”, sei er, “ik práát mei myn klanten, al dat oare fia ynternet is á-sosjale media”.

Omrop LIVE

Okay, middei bêste harkers, wolkom by Omrop Fryslân Live, wat gean wy dwaan?
Wy ha in line up om jó tsjin te sizzen en ha alles in control, jim kinne jim der by jaan
Straks live yn de studio, no noch oan it soundchecken en tiisdei wie de CD release
mar straks alle ins en outs fan de singer/songwriter fan ‘Bûter, Brea en Griene Tsiis’

Wát in band! Sa is de radiotrack yn de mashed up mixed version dé gadget fan no
Sá ’n performer, sá ’n event en straks live by Omrop Fryslân Live is it géan mei de flow
Dus stay tuned, want der binne tickets dy’t je kinne winne en no lós mei it kabaal!
Wat in job, tocht er noch, te wurkjen by in omrop dy’t sich ynset foar de Frieske taal

Hans A.