Plaatselijk Belang Heeg

7 september 2011

in Plaatselijk Belang Heeg


Bestuurswijziging

In het bestuur van Plaatselijk Belang heeft een wisseling plaatsgevonden in het DB. Penningmeester Sjoerd Ypma zal zijn functie overdragen aan AB-lid Hans Ringnalda. Marijke Witbraad is bereid gevonden het secretariaat op zich te nemen, dat nu ad interim door de voorzitter wordt verzorgd. Het bestuur is blij dat in deze drukke tijd de DB-functies weer allemaal ingevuld zijn, desondanks kunt u eventuele bezwaren richten aan email hidden; JavaScript is required .

Fototentoonstelling ‘Mooi en lelijk’

Zoals u in de media heeft kunnen lezen, komt in november van dit jaar het drijvende tentoonstellingsschip ARK Fryslân naar Heeg. De missie van ARK Fryslân is het bevorderen van ruimtelijke kwaliteit binnen Fryslân. ARK Fryslân wil de inwoners van o.a. Heeg betrekken bij een tentoonstelling, die in de Ark zal worden gehouden. Deze tentoonstelling gaat over wat de inwoners mooi en lelijk vinden in Heeg.

De volgende vragen worden aan u voorgelegd:

  • Wat vindt u het meest waardevol/mooi binnen uw dorp?
  • Wat vindt u het minst waardevol/lelijk in uw dorp? (en zou dus verbeterd moeten worden?)

U wordt uitgenodigd om van beide situaties 1 foto te maken. Het mag in beginsel overal om gaan; om een gebouw, over de openbare ruimte, over straatmeubilair, groen, water of een uitzicht. U mag dat zelf bepalen. De foto hoeft niet professioneel te zijn, een foto gemaakt met bijv. uw mobiele telefoon is ook goed genoeg.

Wilt u uw foto’s (1 van de mooie en 1 van de lelijke situatie) vóór 15 september digitaal inleveren bij: email hidden; JavaScript is required ?

Waarom een dorpsvisie van heeg?

In het vorige nummer van de Sylboade heeft u al een vooraankondiging kunnen lezen; Heeg gaat een Dorpsvisie opstellen voor de komende 10 à 15 jaar. Alle inwoners van Heeg kunnen hun wensen en ideeën inbrengen.

Waarom is een Dorpsvisie belangrijk?

Tot voor kort was het gebruikelijk dat gemeentebesturen ontwikkelingsplannen maakten en via inspraakrondes de burgers informeerden. Die burgers konden dan enigszins invloed op het beleid uitoefenen. Tegenwoordig is het motto van de overheid: de verantwoordelijkheid zoveel mogelijk bij de burgers leggen. Zij moeten zelf met (uitgewerkte) plannen komen over de gewenste ontwikkelingen in hun stad, dorp of wijk, en liefst ook nog met een begroting erbij. Voor de overheid is de Dorpsvisie een leidraad voor het beleid en zij zal – waar mogelijk- budget voor de realisatie van plannen vrijmaken.

Wat komt er allemaal kijken bij het opstellen van een Dorpsvisie?

Een Dorpsvisie moet aan een aantal kenmerken voldoen:

  • De Dorpsvisie wordt opgesteld in samenwerking met de inwoners van het dorp en moet door het dorp gedragen worden.
  • De Dorpsvisie wordt meestal opgesteld voor de termijn van 10 tot 15 jaar; hoe moet het dorp zich ontwikkelen?

Door het opstellen van een Dorpsvisie krijgen inwoners meer zeggenschap en raken ze meer betrokken bij de ontwikkelingen. Tijdens zo’n proces neemt de saamhorigheid toe, net als het verantwoordelijkheidsgevoel om samen wat van het dorp te maken.

Gemeenten leggen steeds meer taken en verantwoordelijkheden bij Plaatselijk Belang (lees: de burger) neer. Het bestuur van Plaatselijk Belang kan alleen maar uitspraken namens het dorp doen als zij weet wat er leeft. Het opstellen van een dorpsvisie is een prima manier om daar achter te komen. Het bestuur heeft daarom ondersteuning nodig van een werkgroep van ongeveer 7 personen uit Heeg, die meehelpen bij de organisatie en uitwerking. Deze werkgroep wordt inhoudelijk ondersteund door Doarpswurk en onafhankelijke deskundigen.

Het is van belang dat alle maatschappelijke stromingen in Heeg hun inbreng hebben; jong en oud, werkend of niet-werkend. Er zijn een paar manieren om de mening van inwoners te inventariseren: brainstorm, enquête en de zg. keuken- of rondetafelgesprekken.

Het bestuur van Plaatselijk Belang Heeg heeft in overleg met Doarpswurk gekozen voor de rondetafelgesprekken.

We organiseren daarom een eerste thema-avond in It Heechhûs, waarschijnlijk eind oktober. Het wordt een informatieve avond, waar allerlei thema’s aan de orde komen. U kunt denken aan wonen/woonomgeving, onderwijs (Brede School), verkeer, bereikbaarheid, voorzieningen, waterrecreatie en ‘droge’recreatie, sport, bedrijvigheid, natuur en milieu, verenigingsleven, kinderen/jeugd/ouderen. Op die avond inventariseren we via rondetafelgesprekken de wensen, ideeën en prioriteiten van de dorpelingen en daarvan wordt een conceptvisie gemaakt. Dat concept wordt tijdens een volgende thema-avond aan u voorgelegd en besproken, evt. aangevuld of bijgesteld. Vervolgens wordt de definitieve versie uitgewerkt, evt. van foto’s en plattegronden voorzien.

Op de jaarvergadering van Plaatselijk Belang Heeg wordt de Dorpsvisie aan het dorp gepresenteerd, en tijdens een feestelijke bijeenkomst officieel aan het College van B&W aangeboden. De gemeente gebruikt dit document als leidraad voor de ontwikkeling van Heeg; de wensen en prioriteiten van de Hegemers staan er immers in vermeld. Voor de gemeenteraad is het ook een instrument om de middelen evenwichtig te verdelen binnen de gehele gemeente.

Vindt u het belangrijk dat er een breed gedragen Dorpsvisie komt? Voelt u er voor om in die werkgroep mee te doen en mee te helpen bij de organisatie rondom het opstellen van de Dorpsvisie?

Geef u dan op via email hidden; JavaScript is required!

Denk mee en laat van u horen! In ieder geval hoort u binnenkort weer van ons!