Een nieuw Heechhus

2 november 2011

in It Heechhus

Op zaterdag 24 september jl. is het Heechhûs opnieuw geopend. Na een lange verbouwing konden eindelijk de deuren weer wagenwijd open gezet worden voor ons allemaal, om te komen kijken naar het eindresultaat. En wat voor resultaat‼! Na een lange verbouwing is het dan zover. Na alle bloed, zweet en tranen is dit het‼ Het lijkt net of er een heel nieuw gebouw is neergezet. In een eerdere Sylboade heb ik een stukje geschreven over het Heechhûs. In een gesprek met Hans Meijer destijds kwam onder andere naar voren, dat met name het aanzicht wel een facelift gebruiken kon. Nou ja, facelift…. Compleet nieuw dus. Het is werkelijk een hele andere uitstraling, heel uitnodigend, eigentijds en dat was de bedoeling. Ik loop naar binnen in een bak licht, om het zo maar eens oneerbiedig te zeggen. Leuk detail ook, die namen van sponsoren bij de ingang. Binnen valt meteen de grote ruimte op. Nu durf je het echt een foyer te noemen. De bar is inderdaad naar de overkant verhuisd en dat maakt een enorm verschil. Ik wist niet, dat de ruimte zo groot is… Wat licht en indeling toch een verschil kan maken..

Er is lang en diep over nagedacht om tot een goed plan te komen. Het moest een echt multifunctioneel Heechhûs worden en ik geloof werkelijk, dat die opzet is geslaagd. Hulde voor eenieder, die zich hierover gebogen heeft. Die jaren van plannen maken, met de overheidsinstanties in gesprek, wachten op vergunningen en weer wachten…. Het heeft allemaal zin gehad, als je nu naar het eindresultaat kijkt.

Het biljart heeft ook al een verandering ondergaan. Het kan nu verdwijnen‼ In 10 minuten tijd kan het in de vloer zakken, heel efficiënt. Maar ik moet het eigenlijk anders zeggen, want het biljart komt alleen boven, als er gespeeld wordt. De rest van de tijd blijft ie benedendeks, om het zo maar eens te zeggen….

Ook de keuken is helemaal nieuw. Ruim en overzichtelijk, met erachter een voorraadkamer. Wie weet kunnen we daar nog eens kookworkshops volgen‼ (ideetje?)

De zalen hebben eveneens een opknapbeurt gekregen. Ik vind die verschuifbare muren zo’n vondst‼ En dan daarbij nog de bios, geweldig… De sportzaal is hetzelfde gebleven. Daar was helaas geen fonds meer voor heb ik begrepen. Maar uiteindelijk valt het allemaal reuze mee, want de kleedkamers zijn dan weer wel vernieuwd. Met frisse nieuwe douches. De entree aan de achterkant, prima toch??

Ook de website heeft een verandering ondergaan. Kijk er maar eens op. Daar vinden we ook alle foto’s van de geweldige opening. Dat was een grote happening voor jong en oud‼ De hele middag en avond gevuld met een hoop muziek en allerlei activiteiten. Met een prachtig zonnetje erbij, zodat er meteen van het terras gebruik gemaakt kon worden.

Er staan alweer een hoop gepland in het Heechhûs. Ook hiervoor kun je naar de website…. Het winterseizoen ie begonnen. Ze zijn er klaar voor‼ Het ouwe dorpshuis is een prachtig modern multifunctioneel Heechhûs geworden. Net alsof het oude gebouw volwassen geworden is en de oude, droevige sfeer van zich afgeworpen heeft‼

Foar mennich hegemer is it Heechhûs ’n twadde thús. Dat staat boven de bar in de grote zaal. Dat was zo en dat is zo.

Agnes de Groot