Natuurwerkdag Heempark

2 november 2011

in Natuur in en om Heeg

Op de eerste zaterdag van november is volgens traditie de natuurwerkdag in het Heempark Heech. Iedereen die zin heeft om in deze mooie natuur eens de handen uit de mouwen te steken is vanaf 09.30 van harte welkom in ‘Natuera’, het educatiecentrum van het Heempark. Eerst even een bakje, daarna geeft Hans van de Water uitleg over de werkzaamheden. Landschapsbeheer Friesland zorgt voor het benodigde gereedschap en Stichting Heempark Heech zorgt voor koffie, thee of fris én voor een altijd heerlijke kop Boeier-soep tussen de middag. Wat u verder wenst te nuttigen, want werken in de buitenlucht maakt hongerig, dient u zelf mee te nemen.

Taken, takken, takken...

De natuurwerkdag wordt elk jaar gebruikt om het Heempark winterklaar te maken. Het opruimen van snoeihout, het knotten van wilgen op het knotwilgenlaantje en het rooien van overtollige bomen behoort tot de werkzaamheden. Hier en daar worden vaak kleine takkenbulten in de bosjes gemaakt, die door kleine zoogdieren en vogels als schuil- en nestgelegenheid kunnen worden gebruikt. Deelnemers van een eerder gegeven snoeicursus van hoogstam fruitbomen zijn aangeschreven, omdat ook de boomgaard wel weer een snoeibeurt kan gebruiken. Samen met de vrijwilligers van het Heempark, die voor zo’n klus elke hulp kunnen gebruiken, wordt het overtollige snoeihout op wagens geladen en naar een depot afgevoerd. Later haalt de gemeente het dan op.

Op de wagen...

Het spreekt bijna voor zich dat zo’n natuurwerkdag naast een hele nuttige, ook zeker een gezellige dag is. En iedereen, zowel jong als oud, is van harte welkom. Bovendien zorgt deelname voor betrokkenheid, zodat u straks met extra veel plezier met kennissen, familie, of alleen door uw wandelgebied zult lopen en ervan zult genieten.

Om een en ander in goede banen te kunnen leiden zou het mooi zijn dat u zich voor deze dag opgeeft. Dat kan bij Hans van de Water, De Homeie 28, op de telefoonnummers 0515-442651 en 0614024772, of op email hidden; JavaScript is required.

Graag tot ziens op 5 november, de natuurwerkdag van 09.30 tot 15.00 in het Heempark Heech.