Natuerlik Nijs

7 december 2011

in Natuerlik Nijs

Allernijs. Bij de uitkijkpost in Jutryp over de Zwarte en Witte Brekken was op 30 oktober een jagende slechtvalk (Noardske falk) te zien. De daar massaal op het lage land foeragerende vogels vlogen als een wolk opgeschrikt omhoog. * Op de webpagina van ARK-Fryslân stond gemeld dat de ARK in Heeg Grootsneek was neergestreken. Dit was er op 27 oktober op gezet. Er is zelfs een webpagina van Grootsneek! Heeft de politiek nog wat voor haar burgers in petto? * Ons land gaat miljoenen bezuinigen op wat het leven rijker en waardevoller maakt: cultuur en natuur. De prestigieuze gebouwen, hoge traktementen en bonussen moeten toch érgens van worden betaald. * Er zat een hele dikke ‘flats’ op het raam. Het bleek ‘klearebarre gers’. Rotganzen!

Zeearend

Vliegende deuren. Een waarneming waarbij je twijfelt of je ze écht ziet vliegen overkwam Wessel en Sjoukje Veenstra-Voolstra. Vanuit hun hoog gelegen woonkamer, dit vanwege de 1001 uitgestalde artikelen op de onderste etage, zagen zij op 29 oktober maar liefst drie zeearenden (see-earnen) in een hoge boom van De Heer landen. Ze hadden direct in de gaten dat het geen alledaagse vogels waren en het vogelboek werd er bij gepakt. Door hun enorme spanwijdte, van 200 cm tot wel 245 cm, worden zeearenden wel ‘vliegende deuren’ genoemd. Eerst was het beeld door de hor voor het raam wat wazig, maar snel naar een ander raam zonder gaas was er helder zicht en konden ze ook de imponerende snavels scherp zien. Toen de zeearenden na een tijdje richting Hommerts/Jutryp wegvlogen, werden ook de ‘lange vingers’ op de vleugeleinden goed waargenomen.

Zeearenden zijn imponerende verschijningen en drie tegelijk overkomt je zeker niet dagelijks. Misschien dat ze door meer waarnemers zijn waargenomen. In ons land overwinteren er meerdere. Ze kunnen ook afkomstig uit de Oostvaardersplassen zijn, waar een paar heeft gebroed. Jagen doen ze ook aan de zeekust, maar vooral bij zoetwatermeren op vissen en vogels. En dat zou ze naar Heech hebben kunnen gebracht.

Ynspraak. Spitich foar aksjegroepen en spesjaal oprjochte politike partijen, mar in hotel yn in natuergebiet, in op koalen stookte sintrale, in ôffaloven by de Waadsee, hege bebouwing, wynmolens, de sintrale as, boarringen fan oaljemaatskippij as sâltfabryk, bedriuwsútwreiding rjochting wenkearnen, megastâllen, nóait is der sprake fan natuerweardeferlies, noait binne der negative gefolgen foar fûgels, fisken en bisten, noait binne der negative gefolgen foar it miljeu, noait is der sprake fan hoarizonfersmoarging, noait wurdt it lânskip oantaasten, noait is der skea foar boarger, oantaasting fan it wengenot en alles falt binnen de noarmen. It jild regeart.

Crisis.

Nog maar koud in kikkerland aan
voelden Sinterklaas en Piet zich voor Jan met de korte staan
Terwijl Sint en Pieterbaas, uit Spanje, nota bene een euroland
strooiden als Zuid-Europeanen en gaven met gulle hand,
was het één en al crisis en recessie, dagelijks vet gedrukt in de krant
Piet voelde zich zwartgemaakt, Sint in de boot genomen
ze waren, als ieder jaar, toch maar mooi wél ‘bijna niet gekomen’?

Hans A.