It Wraldfinster

20 februari 2012

in It wrâldfinster

Muziekproject muziekvereniging Crescendo

Op woensdagochtend 11 januari startte groep 5 met een muziekproject georganiseerd door C.M.V. “Crescendo” uit Heeg, i.s.m. het ‘Centrum voor de Kunsten & Ritmyk’ uit Sneek. De kinderen maken gedurende 12 weken kennis met het spelen op een koperen blaasinstrument en op een snaarinstrument. De helft van groep 5 begint met een koperen blaasinstrument. Zij krijgen les van dhr. B. Lievers, de andere helft begint met een gitaar, zij krijgen les van dhr. J. Calf.

Na 6 weken wordt er gewisseld.

Het muziekproject wordt afgesloten met een concert samen met Trijeklank, C-korps en de beide AMV groepen op zaterdag 31 maart in de sportzaal van It Heechhûs te Heeg. Aanvang: 19.00 uur. Na afloop van het concert is er nog een disco in zaal 2 van ’t Heechhûs.

Maak je eigen servies

In het kader van cultuureducatie heeft groep ¾ op maandag 16 januari meegedaan aan de workshop ‘maak je eigen servies’ van Mies Delgorge. In de kunstenbus van Mies Delgorge lagen kilo’s en kilo’s klei, genoeg om daarvan de meest prachtige kopjes en borden te maken, maar ook bekers met niet alleen oren, maar ook neuzen en voeten. De kinderen mochten hun fantasie de vrije loop laten. Het servies werd beschilderd, waarna het met de kunstenbus mee ging om gedroogd, geglazuurd en gebakken te worden. Terug op school kan de tafel gedekt worden voor een heel bijzondere maaltijd.

Voorlichting over keuze voortgezet onderwijs

In de komende maanden worden er in groep 8 weer stappen gezet richting voortgezet onderwijs. Begin februari de Cito-eindtoets, daarna de definitieve gesprekken over de keuze voortgezet onderwijs. Ondertussen is er eigenlijk voor ieder kind al een ‘perspectief’ opgesteld en besproken met de ouders. Op basis van onze gegevens uit het leerlingvolgsysteem en de gegevens van de zogenaamde Entreetoets weten we ook al veel over de slagingskans van een leerling in een bepaalde vorm van voortgezet onderwijs. Eigen voorkeur (ambitie!) van de leerling, werktempo en werkhouding komen natuurlijk ook aan de orde en tellen mee in de bepaling van een uiteindelijk advies van de basisschool. Vooraf is het belangrijk kennis te nemen van de bestaande schoolvormen van voortgezet onderwijs. Daarvoor organiseren we jaarlijks een informatieavond voor de leerlingen en ouders van groep 8. Wij vragen daarvoor de mensen van ‘Bogerman’, naar die schoolgemeenschap gaan de meeste kinderen van ‘It Wrâldfinster’ als ze de basisschool verlaten.

Op donderdag 19 januari stond de voorlichtingsavond gepland. Bruikbare informatie die nodig is voor het maken van een goede keuze voor vervolgonderwijs.

Demolessen karate

In de maanden januari, februari en maart krijgen de kinderen van groep 3 t/m 8 demolessen karate van sportclub F en F (fit en fun) uit Sneek. De kinderen kunnen spelenderwijs kennismaken met deze Japanse budosport. Zij krijgen oefeningen voor het verbeteren van het evenwicht, optimaliseren van de coördinatie en weerbaarheid, leren tellen in het Japans en natuurlijk het aanleren van karatetechnieken zoals stoten, slagen, schoppen en verdedigingen etc. Een laagdrempelige, leuke kennismaking met karate. Wie weet welke talenten daaruit voortvloeien…

Minimusical voor het basisonderwijs

Woensdag 8 februari start groep 7, in het kader van cultuureducatie, met de minimusical voor het basisonderwijs. Docente Joke Krist heeft een minimusical gemaakt op basis van bestaande songs in de stijl van het populaire televisieprogramma GLEE. We zijn benieuwd…

Rapporten

Vanaf maandag 23 januari zijn we begonnen met het maken van de verschillende CITO toetsen voor de groepen 1 t/m 8. Er is/wordt weer keihard gewerkt door de kinderen. Op dinsdagavond 14 en woensdagavond 15 februari worden de ouders weer op school uitgenodigd om over de leerresultaten van hun kinderen te praten en natuurlijk de rapporten in ontvangst te nemen.