De eerste editie van de Palingdagen Heeg

19 april 2012

in It Heechhus

EERSTE EDITIE VAN DE PALINGDAGEN HEEG;

Een leerzaam, informatief, interactief, sportief, lekker en gezellig evenement in en om It Heechhûs, waar ook het hele dorp bij betrokken is.Heeg heeft een rijke historie als het gaat om palinghandel en –visserij. Veel is nog te vinden in de oude kern van het dorp en de meest in het oog springende locatie is het huidige hellinghuis met de sleephelling, waar de palingaken werden gebouwd en tewater gelaten.

Er zijn diverse stichtingen en organisaties actief, die deze welvarende handelsperiode in beeld brengen: Heech fan Alds organiseert regelmatig lezingen met lichtbeelden voor ieder die het interesseert. Houtbouwmuseum De Helling heeft inmiddels een prachtige collectie verzameld voor de bezoekers en Stichting De Palingaak Korneliske Ykes II, die de bouw van de replica van de laatstvarende palingaak heeft gerealiseerd. In de zomerperiode kunnen toeristen een spannende ‘proefvaart’ maken met dit indrukwekkende schip.

Het is in meerdere opzichten van groot belang dat Heeg in het watersportseizoen de toerist een goede reden geeft om enige tijd in (de jachthavens van) het dorp te verblijven. Er zijn al een paar trekkers, zoals Heechspanning op Hemelvaartsdag, de opening van het seizoen met preuvenement en braderie en het Heechsimmerfestival op het strand.

MFC It Heechhûs heeft na de ingrijpende verbouwing veel faciliteiten te bieden en daarom het voornemen opgevat om deze voorziening ook in de zomer te exploiteren. Het bestuur heeft het initiatief genomen een evenement te organiseren, dat het waard is een goede traditie te worden. Uitgaande van de elementen die Heeg zelf al biedt: de watersport, de rijke visserij- en scheepsbouwhistorie, de handelsgeest, het Houtbouwmuseum en de thuishaven van de Korneliske Ykes II.

Het evenement bestaat uit leerzame, sportieve, lekkere en gezellige onderdelen, gebaseerd op de paling. Alle Hegemers – jong en oud- kunnen aan het evenement meedoen, als vrijwilliger, deelnemer, winkelier, horeca, (watersport-)ondernemer en vanzelfsprekend de palingvissers en -rokers. Ook de Tjottervloot wordt niet vergeten. Wellicht is het mogelijk dat deze mooie historische scheepjes zich in wedstrijdverband presenteren.

Scholen worden benaderd om zich te verdiepen in het item en diverse verenigingen hebben hun medewerking al toegezegd.Om de Palingdagen te laten slagen is veel creativiteit en zelfwerkzaamheid nodig. Zoals bekend worden in deze tijd van economische teruggang niet makkelijk subsidies verleend. Toch zijn er mogelijkheden genoeg om de Palingdagen tot een succes te maken als iedereen de schouders eronder zet! Hand- en spandiensten heet dat zo mooi.

De initiatiefnemers hopen dat u wilt meedoen, meedenken en wellicht (financieel) wilt bijdragen aan deze nieuwe traditie om Heeg ‘heech’ op de kaart te zetten.Voor meer informatie kunt u terecht bij projectcoördinator Dicky Meijer, telefonisch te bereiken via e-mail: email hidden; JavaScript is required

Met vriendelijke groet,Dicky Meijer.