Natuerlik Nijs

6 juni 2012

in Natuerlik Nijs

Allernijs. En dan hoor je weer eens een minister zeggen dat ze wel dan 90 uur per week werken. Voor iemand die in de bouw werkt is het niet ongewoon om op 5 uur op te staan en voor zessen van huis te gaan. Hij begint om 7 uur, heeft totaal 1 uur pauze, rijdt vaak dik na 16 uur weer naar huis en is, als het wat tegen zit, tegen half 6 weer thuis. Hij doet dat 5 dagen per week en heeft dan 40 uur gewerkt met 5 reisuren. Dan ben je 62½ uur voor het werk bezig voor 45 betaalde uren. En dan moet zo’n arme minister nog twee keer zo lang om aan die 90 uren te komen… * Der waard suver al oer yn sitten, mar op 7 maaie wiene de ierdsweltsjes (oeverzwaluwen) wer drok oan it graven. In moanne letter as ferline jier! * Huiskatten werden in de krant beschreven als huisroofdieren die jaarlijks miljoenen beschermde, inheemse dieren afmaken. Hou katten dus binnen. * Dat ús bestjoerders der serieus oer tinke dy, ék noch ûnfoech djoere, JSF-s as oare gefjochtsfleantugen oan te skaffen. Dy dingen wurde dochs makke om te ferneatigjen en om minsken te deadzjen?

Snotapen. In de LC werden komende AOW-gerechtigden AOW-trekkers genoemd. Heeft iemand bijna 49 jaar gewerkt en premie betaald… En dan is er áltijd die vergrijzing… Welke bedplasser heeft dat negatieve over die grijzen bedacht? Die grijzen zijn juist de mensen waarop de samenleving draait. En bij het faillissement van een bekend bouwbedrijf was elk uur op de Omrop te horen dat men nogal over de 55-plussers in zat. De media neemt zulks klakkeloos over. Dit schreeuwt om weerwoord. Wat kunnen jongeren dan beter? Wie wil nu niet die ervaren vakmensen aan het werk hebben? Dat zijn juist mensen die, anders dan ‘de alles met één hand generatie’ niet de hele dag op de telefoon kijken of staan te bellen. Geen praters maar doorwerkers. Mensen die niet thuis blijven als er een scheet dwars zit. Mensen die loyaal aan klant en werkgever zijn. En duur? Alles in een keer goed is altijd goedkoper. Snotapen!

Fischer Z. In 1979 speelde ik in ‘de legendarische groep Widow’ zoals later in Wijd en Zijd zo treffend was weergegeven (echt waar). Een rock/rock&roll-groep met eigen nummers. We mochten als plaatselijke groep optreden op het Steenrock-festival in De Meenthe in Steenwijk. Dat was op 3 november 1979 en hier speelden o.a. New Adventures, Doe Maar, Streetbeats, Turbo en Fisher Z. Het was voor ons een prachtig optreden voor veel publiek. Fischer Z had in die tijd een grote hit met ‘The Worker’ en zij waren een van de publiekstrekkers. Toen ze onlangs in Sneek speelden moest ik er aan denken hoe toen in De Meenthe het drumstel van hun drummer stond opgesteld op het door elke drummer gebruikte drumpodium. Maar net voordat Fischer Z zou beginnen was er enige commotie op en achter het podium. Daarop werd het drumstel van het drumpodium gehaald en op de vloer van het grote podium opgesteld, waarna de microfoons er weer bij werden gezet. En zanger/gitarist John Watts ging zélf achter een microfoonstander op het drumpodium staan…

Moai.

Moai no? Moaie fûgels dy’t moai fluitsje, in moaie sinne-opgong, in moaie sinne-ûndergong, moaie loften, moaie natuer, moaie beammen, moaie blommen, moaie bisten, moai waar, mar ek raar waar kin moai wêze. En moaie muzyk is moai, in moai konsert is moai, in slagge optreden is moai en in moaie teaterfoarstelling is moai. Der binne sáfolle moaie dingen en sáfolle minsken en dingen wurdich moai fûn te wurden. Mar alles mar moai fine? No moai nét! Moai net?

Hans A.