Talma vakantie

3 juli 2012

in Talma State

Enkele bewoners van Talma State gingen met Tellens op vakantie. Hierbij het verslag geschreven door een deelneemsters uit Heeg.

Verslag van onze vakantieweek van 4 t/m 8 juni 2012

’s Maandags kregen we voor het vertrek soep met broodjes in het restaurant van Talma. De koffers waren gepakt, de taxibusjes stonden klaar. Alle thuisblijvers zwaaiden ons uit en onder veel gezwaai en getoeter reden we naar de Vinkenhoeve nabij Vinkinga. Daar aangekomen werden we door Nico en zijn vrouw verwelkomd. De koffie met gebak stond klaar; een feestelijk binnenkomen. Allemaal de kamer opgezocht en de koffer uitgepakt. Het regende pijpestelen, maar binnen was het gezellig en zeker toen de borrel op tafel kwam. 6 uur ’n heerlijk diner.

’s Avonds kwam Minze Dijksma, een hele bekende goochelaar. Een prachtige avond. Je stond overal met de neus bovenop en nog snapte je het niet. Hij betrok ons zo in zijn trucjes, heel gezellig.

Later de kamers opgezocht om te slapen.

Dinsdagmorgen, de meesten hadden niet al te goed geslapen, vreemd bed en vreemde geluiden. Heerlijk ontbeten en toen met de tram van Nico naar de Weerribben.

Met de tram

Ook onze bezoekers Foekje, Jantsje, Auke, onze kok Arie en Angela gingen deze dag met ons mee.

Aan boord van het rondvaartbedrijf “Jongschaap” een tocht gemaakt door de Weerribben. Een prachtig natuurgebied, dit was echt genieten! In Blokzijl even van boord en gauw een terrasje gezocht. Het was prachtig weer en een goed glas wijn. Weer aan boord kregen we broodjes met drinken en weer terug naar Kalenberg gevaren. Toen weer in de tram. Onderweg smeuïge verhalen, erg gelachen!

Om ongeveer 16.00 uur weer terug op de Vinkenhoeve. Weer koffie en later een borrel op tafel. Om 18.00 uur had Nico weer heerlijk gekookt; champignonsoep, patat met satevlees, rauwkost en vers fruit (met slagroom) na.

’s Avonds Petje op Petje af spelletje gedaan. Epie had leuke vragen over oude Tv-beelden.

Moe maar voldaan het bed opgezocht.

Woensdag 9 uur ontbijt. Heerlijk vers brood. Deze morgen waren we vrij. Buiten regende het ook en dus gingen we binnen bewegen op muziek onder leiding van Ineke.

Tussen de middag kregen we een broodje met kroket. 1 uur met de tram naar de museumboerderij “Karstenhoeven” in Ruinerwold. Binnen stond de koffie klaar. De gids vertelde over de romantiek en de harde werkelijkheid van het boerenleven van vroeger. Het voorhuis had een prachtige pronkkamer, een opkamer, keuken en een kelder waar vroeger zuivel en groente in grote potten werden bewaard. Er was een prachtig tegeltableau met bijbelse afbeeldingen. Ze sliepen in de bedstee. Het viel ons op hoe klein die waren.

Er stond een mooie beschilderde kast vol linnengoed.

Geweldig dat dit allemaal zo bewaard is gebleven. Met de tram weer naar de Vinkenhoeve. Om 18.00 uur aan tafel. Heerlijk gegeten: macaroni en salade met karamelvla na.

Deze avond was het Bonte Avond en werd verzorgd door de bewoners en begeleiders zelf. De verzorgsters zongen leuke liedjes en Talma State bewoners spanden de kroon. “Sjutsje”( mevr. G. de Jong) kwam even langs, wat hebben we gelachen. We zongen met oranje hoedjes op het bekende TiTaTalma lied……. en mevrouw “Fijn van draad”(Ank Otten) moest een olifant uitbeelden.

Ze sloeg maar met haar slurf en zat ondertussen, onder grote hilariteit, blokjes kaas te pakken.

Donderdag mochten we eerst lekker uitslapen waarna we vanaf 10.00 uur een brunch hadden met o.a. salades en knakworst. Om ongeveer 11 uur vertrokken we met de tram naar Museum “de Koloniehof” in Frederiksoord.

Generaal Johannes van de Bosch kwam met een vooruitstrevend plan om de armoede te bestrijden. Een gids vertelde hoe hele gezinnen die van armoe haast omkwamen, daar een huisje kregen met ‘en geit en 2 kippen en een stuk grond waardoor ze in hun eigen levensonderhoud konden voorzien. Wij zijn in zo’n huisje geweest; ongelofelijk dat daar zo’n groot gezin in kon wonen!

Terug in de tram naar Noordwolde waar we op een terras een lekkere sorbet namen en enkelen even gingen “shoppen”.

Met de tram weer terug naar Vinkinga en sommige bewoners gingen in de rolstoel met begeleiders lopend terug. Het weer was deze dag prachtig. Om 18.00 uur het afscheidsdiner…….uit de kunst!

Vooraf een zalmsalade, vervolgens tomatensoep en als hoofdgerecht kip in een lekkere saus, gefrituurde aardappelkroketjes en witlof met ham en kaas. Als toetje ijs met slagroom. Tijdens het diner was er op de achtergrond een zangeres die prachtig kon zingen.

In oranjesfeer

Deze avond hebben we het spelletje gedaan Wie ben ik ???????? (zie foto).We hebben erg gelachen. Vrijdag; om 9 uur ontbijt. Iedereen had de koffer al gepakt. Het was droog buiten zodat we een mooie groepsfoto konden maken. Lekker buiten nog een kopje koffie gedronken en om half elf stonden de taxibusjes alweer gereed. Nico kuste haast iedereen bij het afscheid.

Onder getoeter de terugreis weer naar Heeg (en sommigen naar IJlst en Blauwhuis). Om 12 uur samen nog gegeten in het restaurant van Talma.

 

Het was een week om niet te vergeten.

Geweldig hoe er voor ons gezorgd werd!

Voor de verpleegsters en vrijwilligsters

PETJE AF!

 

T. Gerritsma- de Ree.