Gast van de Raad

31 januari 2013

in Overig nieuws

De gemeenteraad organiseert op donderdag 24 januari weer ‘Gast van de Raad’. Inwoners van de gemeente die belangstelling hebben om een keer een kijkje achter de schermen van de raad te nemen, kunnen zich hier nu voor opgeven. Deelnemers aan dit project krijgen voorafgaand aan de gemeenteraadsvergadering uitleg over het werk van de gemeenteraad, de verschillende fracties en de raadsvergadering van die avond. De deelnemers worden ook voorgesteld aan de leden van de gemeenteraad en aan het college van burgemeester en wethouders.

‘Gast van de Raad’ is dit jaar na de zomer van start gegaan en wordt om te twee maanden gehouden. Deelnemers aan ‘Gast van de Raad’ hebben tot dusver positief gereageerd. Met dit project wil de gemeenteraad de afstand tussen de inwoners en de gemeentelijke politiek verkleinen. Bovendien is het voor inwoners een goede gelegenheid om de leden van de gemeenteraad beter te leren kennen.

VIP-behandeling

De deelnemers aan ‘Gast van de Raad’ krijgen een VIP-behandeling. Ze worden allereerst ontvangen door enkele raadsleden. Vervolgens krijgen zij een presentatie te zien over het werk van de raad, hoe de gemeenteraad is ingedeeld en welke taken de raad heeft. Daarna volgt er aan de hand van de agenda van de vergadering een toelichting op wat men tijdens de vergadering kan verwachten, zodat de vergadering goed is te volgen. Omdat ‘Gast van de Raad’om 18.00 uur begint, krijgen de deelnemers ook een maaltijd aangeboden.

Na de toelichting worden de deelnemers aan de leden van de raad en de leden van het college van burgemeester en wethouders voorgesteld. Om de vergadering goed te kunnen volgen zijn op de publieke tribune speciale plaatsen voor de gasten gereserveerd. Na afloop worden de deelnemers bovendien uitgenodigd om met de raadsleden en het college over de vergadering na te praten.

Ook een keer Gast van de Raad zijn?

Inwoners van de gemeente Súdwest-Fryslân die een keer Gast van de Raad willen zijn, kunnen zich hiervoor aanmelden via het mailadres van de griffie: email hidden; JavaScript is required Inwoners die zich hiervoor aanmelden krijgen een bevestiging van deelname plus een programmaoverzicht van die avond. Aan de deelname zijn geen kosten verbonden.