Stichting Tadzjikistan in Actie!

31 januari 2013

in Goede doelen

Zoals u zich misschien nog kunt herinneren zijn er vorig jaar een aantal acties in en om Heeg gehouden. In dit stukje worden de aankomende acties en voorlichtingsavond aangekondigd. Daarnaast willen we u informeren over de vorderingen in Tadzjikistan. Eerst wil ik namens de stichting alle vrijwilligers hartelijk bedanken, zonder hen waren de acties niet mogelijk geweest. De suiker- en krentenbrood actie en het schuurfeest Rock by Attema hebben samen het geweldige bedrag van €9250,- opgebracht. Bedankt voor uw bijdrage!

Afgelopen zomer is er weer een enthousiaste groep mensen naar Tadzjikistan afgereisd om opknapwerk te doen in het internaat in Hissor. In die twee werkweken is er veel gerealiseerd. Er zijn 12 kamers voorzien van deuren met nieuwe kozijnen, er zijn kunststofkozijnen met dubbel glas geplaatst en alle kamers zijn ook nog voorzien van een fris kleurtje. Daarnaast is er ook in de wasserij veel verbeterd. Het komt vaak voor dat er in het internaat geen druk op de waterleiding staat, waardoor je met normale wasmachines niet de zekerheid hebt dat ze altijd kunnen draaien. Voor de wasserij hebben we 3 nieuwe wasmachines met bovenlader aangeschaft. Die wasmachines kunnen handmatig gevuld worden met emmers water, zo kan er dus altijd gewassen worden. Verder hebben we in de wasruimte nieuwe waslijnen opgehangen en zijn de bestaande stellingen opgelapt. Deze opknapbeurt is een belangrijke ontwikkeling in het hygiëne project waar we vorig jaar mee begonnen zijn. Dat hebben we dit jaar verder voortgezet door ons ook te richten op de kinderen.

Naast de spelletjes en andere activiteiten die met de kinderen zijn gedaan, is er ook aandacht besteed aan hygiënische verzorging. Een aantal van de groep hebben twee keer per dag met de kinderen tanden gepoetst en zijn eens in de twee dagen met ze wezen wassen. Spelenderwijs is geprobeerd hen bewust te maken hoe leuk en belangrijk hygiënische verzorging is. De toezicht en hulp bij deze regelmaat is na de vakantie door de leraren opgepakt en voortgezet. Vanuit Nederland is er ook nog ruim 300 kg kleding meegekomen, wat voornamelijk bestaat uit winterkleding. Er is in het internaat een kledinghok met stellingen gerealiseerd, waar de kleding nu ligt opgeslagen. De uitgebreide verslagen van deze reis zijn terug te lezen op onze website; www.stichting-tadzjikistan.org

De voorbereidingen voor Rock by Attema zijn ook alweer in volle gang. Komend jaar zal het evenement plaatsvinden op 20 april 2013. Hier zullen De Fryske rockband Koartsluting met Concordia Gaastmeer, Sipke de Boer, de Hunekop en de Golden Earrings met Frans Krassenburg, oprichter Golding Earring, spelen. Informatie over prijzen en voorverkoopadressen zijn te vinden op de site www.rockbyattema.nl die later dit jaar online komt. Ook is er alweer een deur-aan-deur actie gepland en zal plaatsvinden op 12,13 & 14 maart 2013 in Heeg, Gaastmeer, Oudega en de Hommerts.

Het is dus duidelijk dat uw komend jaar ongetwijfeld wat van de acties van Stichting Tadzjikistan zult vernemen, maar waar doen we het precies voor?! Dat willen we u graag laten zien op de voorlichtingsavond op 1 februari 2013 in Talma State te Heeg. Wij als Stichting Tadzjikistan willen ons graag presenteren en u informeren over de geschiedenis van de stichting, de plannen voor komend jaar en hoe wij de toekomst als stichting zien. Ook is er gelegenheid vragen te stellen. De voorlichting zal beginnen om 19.30, wees allen welkom!

Houkje Veenstra en Marjanne Attema namens het bestuur van Stichting Tadzjikistan
email hidden; JavaScript is required