St. Jozefschool

5 maart 2013

in St. Jozefschool

Talentenshow

Het is woensdagochtend, iets na tienen en bij alle kinderen van groep 5/6 gieren de zenuwen door hun lijf. Zij maken zich namelijk klaar voor de enige, echte talentenshow! Er zijn goochelaars, acrobaten, dansers en danseressen, zangers en muzikanten, noem het maar op. De klas is versierd met discobollen en glitters zodat de kinderen zich als echte sterren kunnen profileren.

Een kleine impressie van de talentenshow die op woensdag 30 januari, op de St. Jozefschool is geweest. Het is een groot feest geworden waarbij de kinderen hun talenten lieten zien aan een officiële jury en ouders. De leerlingen uit groep 5 en 6 wilden heel graag een talentenshow doen. Hun juf wist van niks, de kinderen mochten helemaal zelf weten welk talent ze zouden laten zien.

Toen de klas vol zat met publiek en jury konden de kinderen beginnen. Er waren veel verschillende dingen te zien. Er waren veel dansjes en toneelstukjes, maar ook werd er een nieuwsuitzending getoond. De uiteindelijke winnaars zijn de vier meiden uit groep 5 geworden. Zij lieten een spetterend stukje acrobatiek zien. Gefeliciteerd dames!

Schaatswedstrijden

Nadat het een aantal dagen goed had gevroren konden de beide basisscholen er niet meer omheen, er moest geschaatst worden. Omdat nog niet alle wateren even veilig waren kon er niet zomaar overal worden geschaatst. Gelukkig lag er erg mooi ijs op de Wegsloot en bracht de schaatsvereniging het goede nieuws dat er wedstrijden gehouden konden worden.

Op vrijdag 25 januari konden de kinderen hun schaatsen onderbinden. De groepen 3 – 4 -5 begonnen om 9.00 uur en de groepen 6 – 7 -8 om 10.00 uur. Maar omdat alles een beetje was uitgelopen begon iedereen wat later en duurden de wedstrijden de hele ochtend.

En zo, wat gingen de kinderen hard zeg. Iedereen vocht om als eerste over de finish te eindigen. Zowel de kinderen van it Wraldfinster als de St. Jozefschool deden erg hun best om de directe tegenstander uit te schakelen. De jongens moesten tegen jongens en de meisjes tegen de meisjes. De schaatsvereniging had er voor gezorgd dat er dit jaar een eerlijke loting was. Zodoende was het niet bekend wie je tegenstander zou worden. Dat kon iemand zijn van je eigen groep of van de andere school.

Na een aantal valpartijen, bevroren tenen en natuurlijk hard schaatsende kinderen waren de finales in zicht. Er waren per groep (jongens en meisjes apart) vier prijzen te verdelen. De winnaars en winnaressen kwamen van it Wraldfinster en van de St. Jozefschool, dat hebben ze erg knap gedaan.

Iedereen van de schaatsvereniging heel erg bedankt voor jullie inzet tijdens deze sportieve dag en natuurlijk een dikke pluim voor alle kinderen die mee hebben gedaan. En winnaars en winnaressen, van harte gefeliciteerd!

De kampioenen zijn: Dagmar Palyama, Evan Klijn, Roelof van Heeren, Herman Leenstra, Martynke Bergstra, Rinske Perdijk, Floor Spitters, Anna Bergstra, Jelmer de Boer, Martijn de Rooij, Jelle van Heeren, Britt de Boer, Julius Visser, Lars van Veen, Timon Veenstra, Lenie Posthuma, Siard de Groot en Sietze Ketelaar.

Mini Elfstedentocht:

Voor de kleuters was er de mini-Elfstedentocht met stempelposten. De kinderen mochten zoveel rondjes schaatsen als ze wilden. Het was een super gezellige ochtend!

Carnaval:

Je kunt er niet omheen het is feest op school. Alle kinderen,juffen, meester, papa’s, mama’s, heiten, memmen, pakes, beppes, oma’s en opa’s staan te hossen en te swingen!! Allemaal verkleed! Wat een gezellige boel daar op de St-Jozefschool! En je mocht ook nog optreden. Er waren weer oorkondes te verdienen voor wie het origineelst verkleed was en voor het leukste acts. Sjoerd Visser uit groep acht zag er als Mad Hatter heel mooi uit! Gefeliciteerd. De groepen 3 en 4 en de groepen 5 en 6 verdienden de prijs voor hun super leuke acts!

Nieuwe kleuters:

Welkom, Sophie  en Marwan  in groep 1. Jullie zijn vier jaar geworden en mogen naar de basisschool. Wij wensen jullie een fijne tijd hier!

ELFSTEDENTOCHT

Op school hebben wij een project over de Elfstedentocht gehad. Het was heel erg leuk. We hebben de hel van 63 gekeken hij was op het begin best wel spannend, maar later niet meer heel erg. Mijn pake Hylke visserman is ook bij ons geweest, en ook de opa van Marnix. Ze hebben over de Elfstedentocht verteld. Ze hadden veel spul mee om te laten zien zoals: houtjes, zeemleer, schaatsen, thermobroek, scheenbeschermers. In plaats van gym hebben wij op de Poelen geschaatst. We hebben ook schaatswedstrijden gehad. Die waren ook op de Poelen. Bij het project moest verplicht een gedicht over de winter. En we moesten er een tekening bij maken.

Groep 7/8 heeft een project gemaakt over de Elfstedentocht. Met interviews , gedichten , tekeningen en informatie enz. De opa van Martynke en Marnix waren er ook om wat te vertellen. We hebben de film: de hel van ’63 gekeken. We krijgen nog een beoordeling voor het project. We mochten op internet om informatie op zoeken. We hadden ook wedstrijden op het ijs. De kleuters hadden een mini-Elfstedentocht. En in plaats van gym, gingen we schaatsen op de Poele. Helaas konden we dit jaar niet heel lang schaatsen. Maar het sneeuw en het beetje ijs was super leuk. Einde

Groeten van Rianne en Suzanne.

Engels op school

Dit jaar geven wij Engels in alle groepen van de school and… that’s a good thing to do. Spelenderwijs Engels leren vanaf groep 1. Yes, it starts in Kinder garden en na acht jaar geeft het je een goede basis voor het Engels op het voortgezet onderwijs, uh.. high school in Sneek. Maar wat leren de kinderen nu? In de kleutergroepen beginnen wij met bv. Good morning miss Liesbeth of miss Saskia, this is red en one two three four. We leren Engelse liedjes, doen kringspelletjes in het Engels en bij alle lessen in alle groepen wordt het digibord gebruikt. Maar kom je in groep 8 dan is het Engels al gevorderd tot: The man with the beard and large ears is my grandfather Tod. He’s rather short, a bit fat and he has a spotted tie. He looks funny, but he’s really sweet. Maar kinderen kunnen nu ook in verschillende talen hun ongenoegen uiten: I don’t like homework and I don’t like tests either. Maar dat laatste zinnetje wil de juf maar niet begrijpen. Let’s go on!

Bibliotheek

Een mooie aanwinst voor school: De Lytse Byb. Niet alleen de bibliothecaresse Tilly is blij dat de Lytse Byb in school zit, maar wij ook. Iedere week gaan wij met alle groepen naar de bibliotheek. Met het geautomatiseerde systeem kunnen kinderen zelfstandig boeken terug brengen en halen en daar wordt gretig gebruik van gemaakt door de kinderen van onze school. Volgens een vast rooster gaan alle groepen samen met de juf of meester op woensdag naar de Lytse Byb en ruilen daar de boeken om. Natuurlijk mogen de kinderen ook buiten school om naar de bibliotheek; dan neem je gewoon het biebkaartje mee naar huis. Met de wekelijkse gang naar de byb proberen wij de kinderen aan het lezen krijgen, want lezen is goed voor je algemene ontwikkeling, het bevordert je leessnelheid en het vergroot je woordenschat. Maar bovenal: Je kunt heel veel plezier beleven aan lezen!