Uit het verleden

5 maart 2013

in Heech yn't ferline

 

 

heeg-in-indie

Heeg oktober 1948

Bij de gehouden jubileumfeesten werd alhier een actie gevoerd om de “Hegemer” jongens, die in Indonesië het vaderland dienen, ook iets van het feest mee te laten genieten. Het Niwincomité en het Kath. Thuisfront zetten een collecte op touw. In de allegorische optocht reed een wagen mee, waarop werd voorgesteld hoe het in Indonesië was voor de komst der Nederl. soldaten en hoe het daarna was.

Met behulp van een drietal pas uit Indonesië teruggekeerde militairen kwam dit mooi tot z’n recht. De wagen kreeg dan ook een eerste prijs. Enkele jongedames maakten zich verdienstelijk door met een busje rond te gaan.

Op het feestterrein stond een tent, waarin gelegenheid was om een prijsje te winnen met een draaiend rad en een sjoelbak, terwijl men ook z’n juiste gewicht kon te weten komen.

Dat een en ander in het middelpunt der belangstelling stond, blijkt wel uit de mooie opbrengst, netto f 240,–. Hiervan kon voor 40 “Hegemers” een aardig pakje worden verzonden. Het bevatte: 2 blikjes kaas, 1 pakje shag, 1 pakje sigaretten, 2 pakjes vloeitjes, en enkele rollen pepermunt. Verder werd hun toegezonden een fraai jubileumtijdschrift en een foto met de wagen uit de optocht.

Uit een en ander moge blijken: “heel Heeg leeft mee met de jongens overzee!”

Bovenstaand artikel stond in het Sneeker Nieuwsblad van 5 oktober1998.

(Heeg vierde destijds feest in september. De foto is genomen op it Sân.)

B. Zijlstra

(een van de vele Hegemers die toentertijd in Indië zat)