De Veer van Gatske Boschma

5 april 2013

in De Veer

de veerMijn buurman Wibbe kwam bij me of ik de Veer over wou nemen en zei, jij als oud Hegemer hebt vast wel wat te vertellen. Ik ben Gatske Boschma geboren 27-1-1945 op Lytshuizen in het boerderijtje bij Fedde en Froukje. Ik ben de derde dochter van Jan en Durkje. Het gezin bestond uit vier dochters en drie jongens. We hebben ongeveer vijf jaar op Lytshuizen gewoond en zijn daarna naar de Nijedyk 149 verhuisd en woonden we naast de familie Schuurmans en oude Germen Wierda.
Toen ik ongeveer 13 jaar was had vader de winkel van Rindert Foekema overgenomen, daar verkochten we allerlei boerengereedschappen, klompen, laarzen, verf, touw, enzovoorts.

Ik moest in die tijd naar een andere school. Ik ben eerst een jaar naar de katholieke huishoudschool in Blauwhuis geweest, maar die ging na één jaar dicht. Toen ben ik nog een jaar naar de huishoudschool in Sneek geweest. In die tijd moesten we altijd fietsen, ook bij hondenweer met regen en harde wind. Toen haalden ze ons niet met de auto en reed er geen bus van Heeg naar Blauwhuis, maar wij wisten niet anders en alles went.
Na twee jaar huishoudschool moest ik thuis in de huishouding helpen en de winkel doen en woensdagmiddag en zaterdagmorgen de Hervormde school schoonmaken. Dat was zwaar werk.

In december ’62, mijn moeder was toen 44 jaar, kreeg zij een beroerte en was zij aan de linkerkant verlamd. Dat was een hele klap voor het gezin. Onze jongste broer Pieter was nog maar 3 jaar.
Vader werkte als machinist op de zuivelfabriek Hoop op Zegen. Ik moest als meisje van 17 jaar de huishouding draaiende houden. En moest ik moeder ook wassen en aanleden, want dat kon ze zelf niet meer. Dus ik heb het best wel druk gehad.

In die tijd leerde ik ook Hendrikus Ferbeek uit Oudega kennen. Toen een stuk. Op Koninginnedag 1962 kwamen we elkaar tegen en van het een kwam het ander. Na 5 jaar verliefd, verloofd, getrouwd. We zijn na ons trouwen in Oudega komen wonen en daar zijn onze drie kinderen geboren. Henk in 1968, Jan Willem in 1971 en Sandra in 1974. En we zijn de trotse pake en beppe van vier kleinkinderen. Dat zijn: Janna, René, Lars en Lieze.

Na 43 jaar in Oudega, waar we ook met plezier hebben gewoond, zijn we drie jaar geleden naar Heeg verhuisd en zijn op de Hollingerstrjitte 16 neergestreken. We wonen hier ook weer met veel plezier en hopen dat we hier nog vele gezonde jaren samen mogen beleven.

Tot ziens.
Groeten van Gatske.

Ik geef de Veer door aan Tom Kerkhoven.