Eerste filmfestival in it Heechhus

5 april 2013

in It Heechhus

Eerste filmfestival in it Heechhûs op 3 maart 2013

Op een koude zondagmiddag komen 38 mensen van 14.00-21.30 uur naar Het Heechhûs om drie films te bekijken uit de landen rond de Middellandse zee

Gerard en Gerben

Gerard en Gerben

Vanaf 10 uur die dag waren 8 vrijwilligers bezig geweest met de voorbereiding door te koken. En hoe? Ze maakten een pasteitje als tussendoortje, een fantastische serie schotels als hoofdgerecht en een toetje voor na de film. Van deze maaltijden werd tussen de films door zeer genoeglijk aan de gemeenschappelijke tafel gegeten. De bediening gebeurde door vrijwilligers, die tevens de gong waren voor aanvang van de films.

De eerste film heette “8 femmes” van regisseur Francois Ozon (Frankrijk). Het was een Agatha Cristie in het Frans op een kasteel waar een moord gepleegd was. De film werd met de minuut ongeloofwaardiger, maaar omdat het topacteurs waren, die met een uitgestreken gezicht de ergste leugens vertelden (of zelfs zongen), werd het een klucht.

De tweede film was “TAPAS” van José Carbacho (Spanje) vond ik de mooiste. In een Spaans stadje ontmoeten verschillende buurtbewoners elkaar in een oude stadswijk. Schone schijn naar buiten, maar wij zagen ook wat er binnen de muren gebeurde: dood en liefde. Mooi gespeeld.

Na het overheerlijke diner kwam de film “Cinema Paradiso”van Guiseppe Tormatore (Italie). Een jochie van 8 jaar is begin jaren 50 gek van film en is niet weg te slaan van de operator van de plaatselijke bioscoop, niet voor niks Paradiso genoemd. Hij maakt carrière in de film en keert uiteindelijk terug in het stadje. Heerlijke Italiaanse drukte met ook heerlijke trage beelden.

Tot slot werd het dessert (toetje is iets heel anders) opgediend, de vrijwilligers werden bedankt en er werd nog bij de bar nagepraat. “Voor herhaling vatbaar” was een veelgehoorde zin. Dus: op naar filmfestival 2. Nu met echte gong.

Gerard van der Laan