Even voorstellen…Toch maar…

4 april 2013

in It Heechhus

logo-heechhusVoor veel Hegemers is het misschien niet meer nodig, maar voor diegenen die de nieuwe gastheer in It Heechhûs nog niet kennen, stellen we hem hier aan u voor.

Sybout Jaasma, 49 jaar jong, en al bijna zijn hele leven werkzaam in de horeca, waar ook zijn hart en ziel ligt. Sybout woont inmiddels al bijna 20 jaar in ons dorp, samen met Henk en kent heel veel dorpsgenoten. Sinds enige tijd is hij voorlopig de gastheer die de gasten/bezoekers van it Heechhûs zo goed mogelijk wil ontvangen. En dat is ook zijn grote uitdaging gedurende de komende periode, dat hij beheerder Jan Bergsma vervangt, die wegens ziekte niet aanwezig kan zijn. De uitdaging is om er voor te zorgen dat zowel oude bekende gasten als nieuwe gasten zich bij binnenkomst in It Heechhûs thuis voelen. En om het iedereen naar de zin te maken is niet altijd een gemakkelijke klus.

De bezoekers van ons dorpshuis zijn heel verschillend en de activiteiten die in het dorpshuis plaats vinden zijn heel gevarieerd. Feesten, concerten, theater, bridge, biljarten, film, yoga, dansen, maar ook vergaderingen, sportactiviteiten, oefenruimte, leslokalen, etc. En voor iedereen die gewoon even binnen wil lopen en even een praatje aan de bar wil maken is er altijd ruimte. De ervaring en mensenkennis die Sybout heeft opgedaan in al die jaren dat hij in de horeca heeft gewerkt, zullen hem in deze nieuwe taak als gastheer zeker van pas komen. En zijn groot gevoel voor humor helpt hem daar bij.

Na de detailhandelschool en havo begon Sybout zijn carrière in militaire dienst, niet als ober in de officiersmess, maar als slagwerker bij de Garde Jagers in Schaarsbergen. En daar stelde hij ook de shows samen met zijn kennis van choreografie. Zijn muzikale talent kwam al aan het licht in de jaren dat hij als slagwerker speelde bij het Advendo korps in Sneek. Een talent, dat hij ook doorgaf tijdens de lessen die hij gedurende negen jaar gaf aan de drumband in Exmorra. Dus wie weet zien en horen we Sybout nog eens spontaan achter een drumstel in It Heechhûs.

En gevoel voor ritme en tempo moet je wel hebben in een dorpshuis als het onze. Op ongeregelde momenten moet je er staan en in korte tijd veel mensen voorzien van een drankje of een hapje. En daar tussendoor ook ruimte en tijd scheppen voor een gesprekje of een luisterend oor. Naast al het werk met mensen moet je maar zorgen dat de zalen op tijd klaar staan, tafels en stoelen sjouwen, dat de boekhouding klopt en inkopen op tijd en op maat worden gedaan.
En als gastheer maak je de gasten in wisselende stemming mee, van feestvreugde tot diepe ernst. Vertrouwenspersoon soms zijn en geheimen kunnen bewaren. Als medewerker in een dorpshuis is je centrale rol: een goed gastheer zijn, oog hebben voor alle gasten die binnenkomen. En de naam van het dorpshuis eer aan doen: huis voor het dorp, ontmoetingsplek voor Heeg. Eigenschappen als: snel kunnen werken, kordaat zijn, gasten en vrijwilligers positief benaderen, zijn volgens Sybout belangrijk. Zelf heeft ie wel eens moeite met “nee zeggen”, maar de praktijk zal dat wel wat bijschaven.

Sybout kan terugkijken op een lange staat van dienst. In diverse horecabedrijven heeft hij zijn ervaring en kennis opgedaan, zoals café de Witte Kat, rest. de Stolp, café-rest. Landswelvaren, Hotel De Watersport, restaurant de Jonas, Italiaans rest. Mezzaluna, etc., om maar een paar bedrijven te noemen. Op alle fronten is hij breed inzetbaar, doch het liefste werkt hij in het voorfront, de plek waar je overzicht houdt op alles wat er gebeurt, maar waar je ook het meeste contact met de gasten hebt.

De eerste ervaringen in It Heechhus zijn goed. Er liggen nieuwe uitdagingen voor hem, o.a. het opzetten van het nieuwe traject met vrijwilligers, een van de maatregelen om het dorpshuis open te kunnen houden in de toekomst. Spannend, maar ook een stap die nieuwe mogelijkheden biedt, en de enthousiaste groep vrijwilligers die nu al weer aan het groeien is zet samen met Sybout de schouders eronder. De voorbeeldfunctie als gastheer is daarbij belangrijk, ook voor vrijwilligers, je moet ze kunnen motiveren en enthousiasmeren. Tevens is een belangrijke opdracht het zoeken van nieuwe bronnen van inkomsten om de exploitatie gezond te houden in de toekomst. Zoeken naar mogelijkheden om bijv. ook meer activiteiten voor de jeugd naar binnen te halen.

De ontwikkeling van It Heechhûs gaat door en dit is een klus die hij samen met bestuur en vrijwilligers oppakt. Daarbij moet gezegd worden dat hij op geweldige wijze is ingewerkt door Minke, die 8 maart jl. afscheid nam van haar jarenlange taak in ons dorpshuis. Lovende woorden zwaaiden haar uit op weg naar haar nieuwe baan. Ook vanuit hier nogmaals dank voor al je geweldige inzet de afgelopen 21 jaar. De overdracht is op plezierige wijze verlopen en Sybout neemt de tips van Minke graag ter harte.

Een nieuwe ervaring voor Sybout zal ongetwijfeld zijn dat de seizoenen een beetje omgekeerd zijn. Was hij in de zomer de topdrukte gewend in de horeca door het toerisme, nu zal de topdrukte vooral in de winter liggen met tal van andere activiteiten. Met uitzondering van enkele zomers hoogtepunten, waarbij ook veel toeristen en mensen uit de regio betrokken zullen zijn. Denk aan Heechspanning, Skûtsjesilen, e.d. Maar ook het zoeken naar nieuwe mogelijkheden die het dorpshuis kan bieden voor de toeristen, is een uitdaging die misschien nieuwe kansen schept.

Sybout is zelf niet een actief watersporter, heeft wel een bootje,maar vaart amper. Andere hobby’s van Sybout zijn: biljarten, skiën en natuurlijk het toneelspel. Al vele jaren kennen we hem in hoofdrollen bij toneelvereniging De Schminkdoaze. Het afgelopen seizoen nog als kraker in een kraakpand. Maar nu dus als gastheer in een kraakhelder, schoon en gezellig dorpshuis. Met deze nieuwe taak wensen we Sybout veel succes en bovenal plezier.

En mocht u belangstellig hebben om als vrijwilligers mee te werken in en rond ons dorpshuis dan kunt u zich altijd via Sybout melden, of rechtstreeks bij het bestuur.

Gerben P.