Trekharmonicaclub de “Pudelukers” Heeg

8 mei 2013

in De Pudelukers

Het starten van trekharmonicalessen medio november 2006 in Heeg is niet zonder gevolgen gebleven, inmiddels beschikken we over een enthousiaste groep spelende leden welke in wisselende samenstelling de afgelopen jaren op non profit-basis bij diverse gelegenheden hun muzikale talenten hebben laten horen.

Ook trekharmonica leren spelen in Heeg? Dat kan!
Bij voldoende belangstelling starten we vanaf begin november a.s. (tot half maart) weer met een beginnerscursus en kun je je nu al aanmelden. Het uitgangspunt van onze beginnerscursus is het in groepsverband leren spelen op een C/F gestemde 2-rijer trekharmonica met een gedraaide 5e toets op de binnenrij zonder kennis van notenschrift en muziektheorie.

De trekharmonica is een “laagdrempelig” instrument, iedereen die tot 11 kan tellen, over normale handen, maatgevoel en een goed gehoor beschikt, kan trekharmonica leren spelen. Alle knoppen hebben een vaste nummering, de te spelen muziek staat, wel of niet met notenschrift gecombineerd, genoteerd in het z.g. cijferschrift. Een cijfer geeft aan welke knop moet worden ingedrukt. Net als bij de mondharmonica waar blazen of zuigen een andere toon laat horen, laat ook de trekharmonica bij in- of uitbalgen met dezelfde ingedrukte knop een andere toon horen, ook dat wordt duidelijk in de bladmuziek aangegeven.

Met de 21 knoppen onder de rechterhand speel je de melodie, met de 8 knoppen onder de linkerhand de maat d.m.v. bassen en akkoorden (Je linker vingers bewegen dus in een ander ritme dan je rechter vingers, dit is vooral in het begin voor velen een lastig te nemen hobbel). Voor iedereen die vlot wil leren spelen op de trekharmonica geldt dat hij of zij hiervoor buiten de lessen om dus regelmatig zal moeten oefenen. De beste resultaten bereik je door vaker korte tijd te spelen in plaats van minder vaak een langere periode. Ga er maar van uit dat je dagelijks minstens 15 minuten met de trekzak in de weer zult zijn.
Natuurlijk is het de bedoeling om te leren spelen, maar gezelligheid vinden we ook belangrijk!

Heb je geen instrument dan bestaat de mogelijkheid om er één te huren, je kunt dan altijd later beslissen of je zelf een instrument aanschaft.
De prijs van een huurinstrument is € 80,- voor een halfjaar (exclusief € 100,- borg).

Ook ‘begonners’, gevorderden en verder gevorderden zijn van harte welkom, aan de hand van je speelniveau weten onze docenten meestal wel een passende lesgroep voor je te vinden.

Een cursus bestaat uit 16 lessen van 1,5 uur, de kosten zijn € 100,-.
De lessen worden gegeven op dinsdagavond in “It Heechhûs”, It Eilân 67, 8621 CT Heeg, het tijdstip is afhankelijk van de lesgroep waarbij je bent ingedeeld.
De lessen worden afgesloten met een feestelijke slotavond.

Nu, na onze zeer geslaagde slotavond, de lessen weer zijn afgelopen spelen we op dinsdagavond van 20:00 tot ± 22:00 uur voor de liefhebbers nog tijdje door in havencafé “Tante Sjuul”, It Eilân 68, 8621 CT Heeg (op terrein van Jachthaven “Eendracht”).

Wil je eerst eens vrijblijvend kennis maken met de trekharmonica of de sfeer proeven:
Kom op zo’n dinsdagavond gewoon even langs, alle informatie over de lessen voor beginners en gevorderden voor het komende winterseizoen kan er worden verkregen.

Opgave of informatie bij het bestuur van Trekharmonicaclub “De Pûdelûkers”:
Ria Bols
Marlisa Oosterloo
Gatske van der Meer