Natuerlik Nijs

7 oktober 2013

in Natuerlik Nijs

logo-natuerlik-nijsBMP inventarisatie van Heempark Heech 2013. In het voorjaar is er in het Heempark verwachtingsvol een huiszwaluwtil geplaatst en daar hebben, ondanks gebruik van lokgeluid en het nat houden van aangevoerde klei, geen zwaluwen gebroed. Helaas.
Maar, in eenzelfde soort til in gelijke situatie in Surhuisterveen zaten eind mei 5 paartjes, dus wie weet volgend jaar in Heeg ook.
In de oeverzwaluwwand is in mei door zo’n 18 zwaluwen in 36 gaten een gang gegraven, maar begin juni is de wand weer stilletjes verlaten. Ook helaas. Naar alle waarschijnlijkheid moet in het koude weer en het daardoor ontbreken van voedsel de oorzaak worden gezocht.

Van de 4 kunstnesten voor bergeenden op het vogeleiland waren 3 bezet. De krakeend had 3 territoria (aanname van broedgevallen n.a.v. de waarnemingen in de 8 telrondes), wilde eend 15, soepeend 5, kuifeend 1, sperwer 1, waterhoen 6, meerkoet 11, scholekster 1, holenduif 3, houtduif 13, turkse tortel 3, koekoek 1, grote bonte specht 1, boompieper 2, witte kwikstaart 1, winterkoning 16, heggenmus 6, roodborst 4, zwarte roodstaart 1, merelmerel 18, zanglijster 2, rietzanger 7, bosrietzanger 6, kleine karekiet 2, spotvogel 1, braamsluiper 3, grasmus 3, tuinfluiter 11, zwartkop 10, tjiftjaf 15, fitis 20, pimpelmees 11, koolmees 15, gaai 3, ekster 3, kauw 1, zwarte kraai 2, huismus 3, ringmus 1, vink 4, groenling 4 en kneu 2.

Dat zijn totaal 43 soorten, 1 soort minder dan vorig jaar. Ten opzichte van vorig jaar ontbraken nijlgans, oeverzwaluw, spreeuw en ransuil. Nieuw ten opzichte van vorig jaar waren boompieper, roodborst en kneu. Ondanks dat de koude broedperiode de indruk achterliet dat het veel stiller was dan anders, zitten er tussen het aantal territoria per soort geen noemenswaardige schommelingen met vorige jaren. Maar de lente mag best wat warmer.

vogel 2Respect. Veel kijkers van de Omrop waren lyrisch over de reportage van soldaatje spelende jongeren in het Heempark. Maar of hun acties bij de doelstelling van het Heempark passen? Het Heempark is bedoeld voor natuurontwikkeling. Waar de flora de gelegenheid krijgt tot bloeien en waar het voor dieren en vogels een veilig broed-, rust- en foerageergebied is.

Natuurlijk mag er gespeeld worden in het Heempark, maar met respect voor al wat er groeit en bloeit. Respect ook voor verbodsborden, voor het educatiecentrum Natuera, de bijenstal en de onderwaterkijkhut, houten poppen en kabouters, de schommels en bankjes. Want het is geregeld anders. Niet zonder reden heeft het heemparkbestuur regels opgesteld welke in De Sylboade hebben gestaan en op de Hegemer scholen zijn behandeld, o.a.: Er mogen alléén hutten gebouwd worden in het gedeelte ten noordoosten van het pad bij de uitkijkheuvel.
De rietkragen zijn verboden gebied in verband met de daar broedende rietvogels. Er mag geen schade aan bloemen, planten, bomen en struiken worden gemaakt en nesten mogen niet worden verstoord. Want ook in een klein struikje kunnen vogels zitten te broeden. Er dwars door heen banjeren of er met stokken in om slaan kan er voor zorgen dat betreffende vogels geen nageslacht krijgen.

Vanzelfsprekend wordt er geen rommel achter gelaten………