Vrijwillig “werken” in It Heechhus

6 oktober 2013

in It Heechhus

De komende maanden stellen we u voor aan de vrijwilligers van it Heechhûs. We maken nu kennis met onze oudste vrijwilliger. Als je wilt weten of het leuk is om vrijwilligerswerk te doen in it Heechhûs, dan moet je even een babbeltje maken met de man die daar jaren lang ervaring als vrijwilliger heeft opgedaan: Klaas Teerenstra. In 2003 begon hij daar als vrijwilliger, nadat hij na ruim 40 jaar arbeid met pensioen was gegaan. Klaas kan niet stilzitten, ook al is ie de rust zelve. Al lange tijd actief in het dorp.

De meesten kennen hem van zijn toneelcarrière bij toneelver. de Sminkdoaze, waar hij vele glansrollen heeft gespeeld. Vrijwilligerswerk was hem niet vreemd, ook bij de rk-kerk heeft hij menig uurtje vrijwilligerswerk gedaan. Maar waarom nu vrijwilliger bij het dorpshuis? “Heel eenvoudig”, zegt Klaas. ”Een dorpshuis is het hart van het dorp, dat moet blijven bestaan en dat kan alleen als we er met elkaar de schouders onder zetten en ik doe dat door vrijwillig mijn handen te gebruiken. Ik ben begonnen met klusjes te doen toen ik gevraagd werd, eerst samen met Jaap Schuurmans. Ik wil ons dorpshuis steunen en ben zo ook dichter bij al het gebeuren betrokken.”

Klaas woont weliswaar buiten de dorpskern, maar is mede door zijn vrijwilligerswerk nauw betrokken bij alles wat hier gebeurt. Hij ziet het dorpshuis als een plek waar het verenigingsleven kan bloeien, een sociale ontmoetingsplek en wil daar graag zijn energie voor geven. Dat varieert van werkzaamheden in de tuin en rondom het gebouw, schoonmaak, bijv. na grote evenementen als er extra werk aan de winkel is, kleine reparaties verrichten, schilderwerk, lampen vervangen, straatwerk, snoeien, controle regenpijpen, enz. enz. Al die kleine dingen die achter de schermen moeten gebeuren. Gemiddeld is Klaas 1 à 2 dagdelen per week actief.

Als oudere vrijwilliger heeft Klaas al veel ontwikkelingen meegemaakt. Hij vindt een open en gastvrije sfeer heel erg belangrijk, een sfeer waarin elke bezoeker zich thuis kan voelen en als gast wordt behandeld. En Klaas merkt ook dat die sfeer hier geboden wordt. Hij houdt van korte lijnen, direct contact met beheerder en bestuur zijn belangrijk voor het goed functioneren, ook als vrijwilliger. Als gast heeft hij ook ervaring, zowel als lid van de biljartclub De Lèste Stoat, als van de toneelclub de Schminckdoaze. Soms wel eens lastig zo’n dubbelrol.

Als 71 jarige hoopt ie dit vrijwilligerswerk nog een lange tijd vol te houden, uiteraard met toestemming van zijn vrouw Annie. “Zo bezig blijven houdt me gezond.” Dat doet het wandelen trouwens ook, wat ie graag doet, lange tochten zoals de Slachteloop of de Hemdyktocht. En ook de hobby’s als toneel en eerder zijn schapenhouderij, houden hem scherp en vitaal. Lezen doet ie als er nog tijd overblijft en hij niet in slaap valt boven het boek. Klaas bevestigt dat ie het vrijwilligerswerk in it Heechhûs leuk vindt… ”anders houd ik het niet zolang vol.” En hij roept mensen op zich aan te sluiten bij de vrijwilligers in het dorpshuis.
”Ieder kan wel een steentje bijdragen. Samen het verder mee opbouwen. Probeer het maar eens. Het is werken in een leuke sfeer met humor, tijd voor een bakje koffie en ‘n babbel. Dan hou je het lang vol.”

Heeft Klaas nog wensen voor it Heechhus? Zeker weten, aanpak van de sportzaal, betere opbergruimte, zodat zaal 3 misschien weer gebruikt kan worden, bijv. voor een extra biljart of de akoestiek in zaal 2 verbeteren. En zo gaan de ervaren ogen van een trouwe vrijwilliger rond door de ruimtes van it Heechhûs.

Na het gesprek pakt Klaas de ladder en klimt het dak op om de regenpijpen te controleren en een kleine lekkage op te sporen. Voordat een nieuwe stortbui losbreekt boven Heeg.

GP.