St.Jozefschool

5 november 2013

in St. Jozefschool

Oogstviering

jozef-novOp zaterdagavond was er een oogstviering in de kerk. De kinderen mochten wat fruit meenemen naar de kerk. Van al dit fruit werden oogstfruitschalen samengesteld. De fruitschalen kregen een goede bestemming want de pastoor nam ze mee naar Sneek voor de mensen van de Schuilplaats. De pastoor vertelde tijdens de viering welke mensen naar de Schuilplaats komen en waarom deze mensen het fruit zo hard nodig hebben. De pastoor leerde ons ook dat het eten niet zomaar in de supermarkt terecht komt maar dat daar eerst nogal wat aan vooraf gaat. En dat als je iets moois zaait je daar ook weer iets goeds voor terug krijgt.

Welkom:

Welkom Melissa de Jong en Angelina Huitema. Jullie zijn nu vier jaar geworden en mogen naar de basisschool. Veel plezier in groep 1!

Dokter in de klas

Het eerste hoofdstuk van natuur in groep 7 ging over de spijsvertering. De leerlingen waren al snel enthousiast en liepen over met vragen. Zo kwam het idee om ons daar beter in te verdiepen. En hoe kun je dat nou beter doen, dan bij een echte dokter? Zodoende kwam dokter van Kapel op een donderdagmiddag in de klas. Hij was overladen met medische spullen en kennis over dit onderwerp. Hij hield een interactief verhaal over het spijsverteringsproces, van ‘begin’ tot ‘eind’. Daarbij was een prachtige PowerPoint, een pop met ingewanden en flessen met ‘sappen’ die wij allemaal produceren in ons lichaam. De kinderen stelden vragen, we mochten echt luisteren naar de darmen met een stethoscoop en we deden proefjes met brood en pepernoten. Een super informatieve en leuke middag waarbij de kinderen veel geleerd hebben over hun eigen lichaam en wat er gebeurt met ons eten.

Glazenkoffiehuis

Natuurlijk doet de St. Jozefschool ook dit jaar weer mee aan de actie van Serious Request. Er sterven nog iedere dag teveel kinderen aan de gevolgen van diarree en daar moet wat aan gedaan worden. Wij hebben daarom het idee om een glazenhuis in de koffiekamer van de school te maken. Dat wordt dan het ‘Glazenkoffiehuis’.

Wij draaien op dinsdag 17 december en woensdag 18 december en misschien nog een andere dag. U kunt voor veel of weinig geld een plaatje aanvragen. Wij draaien in ieder geval op:

Dinsdag van 15.00 tot 17.00 uur;

Woensdag van 12.00 tot 15.00 uur.

Wij willen de buurt begrip vragen voor mogelijk enige muzikale overlast. Maar het is voor het goede doel. Wilt u een plaatje aanvragen voor een speciaal iemand in uw leven, dan is dit uw kans!

Namens de DJ’s,

Bas Stuurwold en Sietse Sterk

Musical

Musical is mijn ding, Ik word zo blij als ik zing

Ik houd ook van acteren, en de kostuums en de kleren

Al ben je mooi of juist niet, op het podium is alles cool als je het ziet

En de muziek..die staat hard, en het begint met de start

Nadat het is begonnen, heeft iedereen al gezongen

En dan schijnt ineens het licht, en ziet iedereen mijn gezicht

Maarten van der Pol

Klimmen

Op 25 september hadden we een klimmuur op school. Dat was heel leuk, want je moest proberen om zo snel mogelijk naar boven te komen. Je kon verschillende routes kiezen, met iedere keer een andere kleur. Je kon gekwalificeerd worden voor de klimcompetitie in Heerenveen. De snelste vier kinderen van beide scholen mochten dan door naar de finale in Heerenveen. Voor onze school waren dat: Lizan, Floor, Jan Willem en ik. Voor de andere school waren dat: Tessa, Bente, Erik en Riemer. Samen mochten we door naar Heerenveen. Het was daar heel spannend, want de muur was nu 16 meter hoog en op sommige stukken moest je plafondklimmen en dat was zwaar, maar het ging best wel goed. Wij hebben het record verbroken van 1.10 min. door een tijd van 53 sec. neer te zetten. Zo werd Heeg eerste van de acht teams.

Nu wij deze finale in Heerenveen hebben gewonnen, mogen wij door naar de landelijke finale in Nieuwegein. Daar willen wij natuurlijk ook weer winnen, want als we dat winnen, dan krijgen wij voor de hele klas een clinic van de beste klimtrainers van de wereld. Maar… eerst nog even winnen bij de landelijke finale.

Evan Klijn en Jan Willen Verhey

Op 4 oktober was het weer Dierendag. ’s Morgens mochten alle leerlingen een dier meenemen naar school. Na alle dieren te hebben jozef-nov-2bewonderd, volgde de traditionele Jozefschool dierenspeurtocht. Na de pauze vertelde Chris van Zwol ons van alles over de werkzaamheden van het Wetterskip. Wat een interessant onderwerp en wat werden er veel vragen gesteld door de kinderen. Hierna volgde nog een demonstratie van hond Strûner. Door een van de leerlingen werd een echte eend op het schoolplein verstopt, die Strûner moest gaan zoeken. Al heel vlug had hij dit klusje geklaard en bracht hij de eend bij Chris. Na een geslaagde ochtend was het weer tijd om lekker naar huis te gaan.

Het thema van dit jaar was: “Klaar voor de start”. Een thema over bewegen.

We zijn begonnen met hardlopen in het Heempark. Alle kinderen van onze school stonden klaar en met: ‘Klaar voor de start’ moesten we naar de overkant van de Lindenlaan rennen. Dat was best wel zwaar. Roelof van Heeren was de snelste, op de voet gevolgd door Siard van der Goot.

We hebben dit jaar natuurlijk ook weer voorleeswedstrijden gehouden. Dat is best wel spannend, want iedereen wil graag winnen. Na de eerste ronde bleven er in groep 8 nog 5 finalisten over, daar zat ik ook nog bij. De tweede ronde bestond uit twee delen. Voor het eerste stuk mocht je één bladzijde goed voorbereiden. Voor het tweede deel kreeg je van meester het boek ‘de GVR’ en moest je al na één minuut voorbereiden beginnen met lezen. Dat was het moeilijkste deel van de voorleeswedstrijd. Alle kinderen in de klas mochten stemmen, alle punten werden bij elkaar opgeteld en toen waren de winnaars bekend:

In groep 6 was de winnaar Jelle van Heeren;

In groep 7 was de winnaar Floor Spitters;

In groep 8 was het Silke van Wijk.

Naast het zo mooi mogelijk voorlezen deden wij ook een technisch voorleeswedstrijd. Hierbij gaat het om zoveel mogelijk zinnen foutloos en op tempo te lezen en dat is super moeilijk, want een klein foutje heb je zomaar gemaakt. Dat overkwam de meester zelf ook. De kinderen die de meeste zinnen foutloos lazen en dus kampioen werden, waren:

Voor groep 6 Sander Syperda;

Voor groep 7 Britt de Boer;

Voor groep 8 Silke van Wijk.

We hebben ook posters gemaakt van onze favoriete sportheld of club, omdat de Kinderboekenweek in het thema van ‘Klaar voor de Start’ stond. Iedereen mocht van zijn sportheld of sportclub een poster maken om reclame te maken voor jouw sport of sportheld. Ik heb mijn werkstuk gemaakt over Epke Zonderland, dat kwam mooi uit, want hij was net wereldkampioen geworden. Je kon dus heel veel plaatjes en krantenartikelen van hem vinden. Alle werkstukken zijn heel mooi geworden. Meester heeft ze allemaal opgehangen. Verder hebben Ylse, Silke, Martynke, Suzanne en ik ook nog het dansje van de Kinderboekenweek ingestudeerd en dat hebben wij als slot op de weeksluiting gedanst. Het was een leuke Kinderboekenweek.

Jozefmarkt 21 september 2013

Natuurlijk was de commissie al een paar maanden aan de slag om deze dag mogelijk te maken maar zaterdag 21 september was het dan zover. Op de donderdag en vrijdag werd er door een heleboel vrijwilligers hard gewerkt om alle spullen en prijzen en natuurlijk de loods die we weer mochten gebruiken van Johan en Oeke Oost (fantastisch!) klaar te zetten en alle spullen uit te stallen. Het weer was een toppertje en de mensen die de markt bezochten konden naar hartenlust genieten en rondneuzen, er was van alles te koop; boeken, speelgoed, elektrische spullen, servies en glaswerk, antiek, tweedehandskleding en andere spulletjes. Alle kinderen van de St. Jozefschool hadden zelf ook spullen gemaakt om te verkopen; groep 1 en 2 placemats, groep 3 en 4 potjes met een waxinelichtje, groep 5 en 7 een opgepimpte fles en groep 6 en 8 onderzetters. Ook kon men een gokje wagen bij het draaiend rad onder de bezielende leiding van Cees van der Tol en zijn harem Coby, Joke en dit jaar juf Saskia. Er waren weer prachtige prijzen beschikbaar gesteld dus menigeen ging met een prachtige prijs terug naar huis! Voor de inwendige mens was er natuurlijk ook een bakje koffie/thee met een stukje overheerlijke zelfgemaakte cake of koek en voor een hartige hap een broodje knak. De kinderen konden genieten van de spelletjes, de grabbelton, het schminken, het springkussen en een lekkere lolly of zakje snoep!

Wat kunnen wij als commissie terugkijken op een zeer geslaagde dag! Wat kunnen wij genieten van al die mensen die hun al jaren inzetten voor de Jozefmarkt, dus is het ook voor een ieder weer even bijkletsen en ondertussen hard werken voor het goede doel, de kerk en de school. Al die mensen die prijzen beschikbaar stellen, de middenstand, de ouders en zelfs familieleden van kinderen. Dan de kinderen die elk jaar maar weer loten verkopen en huis aan huis folders rondbrengen, fantastisch! En natuurlijk niet te vergeten alle mensen en kinderen die de Jozefmarkt bezoeken, je hebt elkaar allemaal nodig!

Deze dag heeft een brutobedrag van ruim 6000 euro opgebracht, dit bedrag gaat voor de helft naar de Josephkerk en voor de helft naar de St. Jozefschool, de school doet hiervan dan ook nog een gedeelte naar een schoolproject op Haïti beter bekend als de Pier Bonte Stichting. Lieve mensen, allemaal nogmaals hartelijk dank voor wat voor manier dan ook! Hieronder vindt u de uitslag van de verloting, u kunt de prijzen ophalen op de St. Jozefschool. Tot ziens en hopelijk tot volgend jaar!

De Jozefmarktcommissie