Heech fan Alds

17 december 2013

in Heech fan Alds, Overig nieuws

Nieuws – Stichting “Heech fan âlds”

Exposities.
Voor wie het nog niet weet:
Onze stichting is momenteel actief met het verzorgen van een aantal maandelijks wisselende exposities in de gangen van Talma State. Gedurende de maand december zijn er fotokopieën te bewonderen van oude foto’s met mensen uit het verleden van Heeg.
Voor de wat oudere generatie onder ons zullen daar ongetwijfeld de voor die tijd bekende en/of markante personen op voorkomen. Namens Talma State en onze stichting nodigen wij u uit om eens een kijkje te komen nemen.

Nieuwe aanwinsten.
Onlangs kwamen we in het bezit van een aantal unieke oude (± 1905) foto’s van de Harinxmastrjitte, de Nijedyk en It Sypke.

Harinxmastrjitte ca. 1905

Harinxmastrjitte ca. 1905

Harinxmastrjitte:
Aan de raamkozijnen van het huis met de witte dakkapel, links op de foto van de Harinxmastrjitte, zien we twee zgn. ‘spionnetjes’, dit waren spiegel(tje)s waarmee men ongezien vanuit een luie stoel kon waarnemen wie er voor de deur stond of wat er zich in de straat afspeelde. In dit geval één om richting De Syl en de andere om richting Herv. kerk te kunnen ‘spieden’. Tegenwoordig bewoont fam. R. Veenstra dit dubbele pand.

Nijedyk  ca 1905

Nijedyk ca 1905

Nijedyk:
Op de de foto aan het begin van de Nijedyk staan mensen op oude brug over It Sypke, de brugleuningen zijn ook nog duidelijk te zien, later kwam hier een duiker. Op het bordje rechts voor de brug staat:
“Stapvoets rijden door het dorp”, een mededeling bedoeld voor paard en wagen, het autotijdperk moest toen ook voor Heeg nog beginnen.

It Sypke  ca 1905

It Sypke ca 1905

It Sypke:
Het skûtsje op de foto van It Sypke is van Douwe Uilkes Nauta (1863 – 1951), van wie nog nakomelingen in Heeg wonen. Het fraaie prieeltje rechts was van de heren Visser, bekend van de palinghandel op Londen.

Tip:
Op www.dorpsarchieven.nl is onze website te vinden. De site is nog in opbouw maar in de komende tijd zult u er steeds meer foto’s en documenten kunnen bekijken.
Let op! Gooi niet zomaar weg!
Hebt u nog waardevolle informatie, documenten, foto’s, dia’s e.d. die voor de vastlegging van de historie interessant zijn, neem dan contact met ons op.
U kunt zaken aan ons in beheer geven of afstaan, maar we kunnen ook m.b.v. een scanner er een digitale reproductie van maken.

Stichting “Heech fan âlds”
Info: Kees de Jong
Jan Hettinga
Piet van der Bank