Palingaak Korneliske Ykes II

17 december 2013

in Overig nieuws

Palingaak Korneliske Ykes II wenst u een mooie winter en al het goeds voor 2014,
2013 loopt ten einde en de aak ligt alweer een tijdje in haar winterstalling, dit keer in het schiphuis van Hartman.

Het is weer een mooi seizoen geweest. Vooral het varen op de donderdag- en dinsdagavonden is een groot succes geweest. Zo’n 250 enthousiaste deelnemers hebben een bijzondere avondvaart beleefd op het Heegermeer met de palingaak.

Ook de winnaars van het Timmerdorp met hun gezinnen hebben een mooie zeiltocht beleefd op de palingaak. En spijkerbroekhangen aan de kluiverboom van een palingaak, dat is een unieke wedstrijd die alleen in Heeg kan plaatsvinden. Hoe leuk is dat!!

Maar eerst werd er groot werk verricht om de ligplaats van de palingaak op De Syl helemaal in orde te maken. Het manoeuvreren gaat nu gemakkelijker en de doorvaart is sterk verbeterd. Tevens werd de oude helling aan De Syl weer in ere hersteld. Wij danken het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (“Europa investeert in zijn platteland”), de provincie, de gemeente, OVH2000, Plaatselijk Belang Heeg, ING Goededoelenfonds, Yacht Design Gaastmeer, Trip Advocaten en Notarissen, Jachtwerf Piersma en de vele behulpzame vrijwilligers voor hun steun bij het realiseren van dit project.

Naast een aantal succesvolle particuliere vaardagen heeft de KY II dit jaar een paar mooie evenementen bezocht, waaronder de Koningsvaart op het IJ op 30 april, de Visserijdag in Spakenburg op 7 september en de Strontrace op 18-21 oktober in Workum . De vrijwillige bemanning heeft de aak steeds met zekere hand naar deze evenementen gezeild en weer behouden naar huis gebracht. Deze vaartochten duren altijd meerdere dagen en vormen zo eigenlijk een kleine vakantie voor onze enthousiaste vrijwilligers.

Mist u de palingaak nu al in het centrum van het dorp en denkt u al met vreugde aan het vroege voorjaar wanneer zij weer tevoorschijn komt? Misschien is dat dan een goede aanleiding om volgend jaar mee te gaan varen als bemanning, opstapper of met uw familie, vrienden of bedrijf. Het welzijn van dit prachtige schip is er direct bij gediend. Maar eerst de winter door. Hopelijk tot ziens in het voorjaar.