Reisverslag Tadzjikistan

29 januari 2014

in Verhalen

Beste lezers,

Graag zou ik jullie weer wat willen vertellen over stichting Tadzjikistan.
Afgelopen jaar hebben wij op zaterdag 20 april het schuurfeest weer met plezier mogen organiseren met een ruime opbrengst van 10.000 euro graag willen wij een ieder hiervoor bedanken sponsors, bedrijven, de collectes in de omliggende dorpen, muziekbands, en vooral de vrijwilligers. Wij zijn erg tevreden hoe het is gelopen en hopen dit feest nog vele jaren te kunnen organiseren.

De naam stichting Tadzjikistan is dit jaar verandert naar stichting “Stype Tadzjikistan”. Voordat de Stichting is opgericht, steunden wij Stichting Sviatoslav.

Sinds enkele jaren zijn wij op eigen benen verder gegaan en blijven wij ons vooral richten op de ontwikkeling van het kinderinternaat voor gehandicapte kinderen. Door de burgeroorlog zijn de kinderen niet ingeënt tegen polio. Het gevolg hiervan is dat veel kinderen door polio werden getroffen met als gevolg verlamming van armen en benen.

In mei ben ik na 5 jaar zelf weer afgereisd naar het internaat in Tadzjikistan, dit was een erg mooie reis en hebben vooral de voorbereidende werkzaamheden gedaan voor de groep die er deze zomer heen gegaan zijn om een aantal leslokalen van nieuwe kozijnen en ramen te voorzien. Ook is de isolatie een stuk verbeterd. In de laatste 5 jaar is er veel verbeterd, de slaapkamers zijn opgeknapt en opnieuw geïsoleerd en er is een nieuwe directrice benoemd..
Wij hebben voor hen de kozijnen opgemeten en ingekocht zodat alles mooi op maat aangebracht kan worden zodat de groep gelijk kon beginnen om alles te monteren en te schilderen. Bij zo`n reis wordt je weer even met beide benen op de grond gezet. Hier in Nederland draait het allemaal om presteren goede opleiding, of streven naar een goede baan we zijn hier erg met ons zelf bezig. Daar zag ik echt dat alles met elkaar gedaan wordt en ieder elkaar helpt, het leven in Nederland is veel stressvoller.

Maar natuurlijk ook de leefomstandigheden in het internaat zijn bar slecht en dat gaat je door merg en been omdat je hier veel beter gewend bent. De kinderen hebben geen schoon drinkwater ze drinken uit de rivier dat uit de bergen komt dit mogen wij met de reis b.v. absoluut niet drinken, 2 keer per week krijgen ze een goede en gevarieerde maaltijd van de stichting andere dagen zijn vaak restjes of soep met brood wat ze als warme maaltijd krijgen omdat er geen geld is om iedere dag vlees in te kopen.

Toiletten ruik je op 50 meter afstand wat erg onhygiënisch is, ook worden de toiletten sporadisch schoongemaakt omdat er dikwijls geen water toevoer is. Er lekt urine op de vloer waar de kinderen met slippers doorheen lopen. Het beste is misschien om weer toiletten te bouwen zoals de kinderen aan gewend zijn, wat bij hun een gat is in de grond is waar je gehurkt boven zit en wat ze met een emmer zelf moeten doorspoelen. (dit doen de leraren waardoor het vaak langer blijft liggen en hierdoor zijn de kans op besmetting of ziektes veel groter. Toen wij er in mei waren hadden alle kinderen wormen met de ergste kinderen ben ik naar het ziekenhuis gegaan waar ze onderzocht werden en een kuur mee kregen maar als je 6 kinderen van de 300 kinderen gaat helpen heeft het geen zin, omdat ze zo maar weer besmet worden, dus hebben alle kinderen een kuur gekregen.

Ons idee is dan ook om een beerput te gaan maken voor de kinderen waardoor de grote boodschap in het water komt, de huidige wc`s worden dan alleen voor het plassen opgeknapt hierdoor hopen wij dat de besmetting van de kinderen en ziektes vermindert wordt.

Door de wormen hebben wij ook een sociaal hygiëne plan opgezet zoals je handen te wassen na het plassen, maar ook iedere dag tanden te poetsen, de materialen hebben we allemaal aangeschaft en mochten ze nieuwe zeep, shampoo, of tandenborstel nodig hebben moeten ze eerst de oude weer inleveren. Voor de dames hebben we maandverband ingekocht en uitgelegd hoe wij dit in Nederland gebruiken daar gebruikten zei kartonnen doeken die na iedere keer weer uitgewassen werden en opnieuw gebruikt werd, of ze lieten het gewoon lopen.

Ook zijn we dit jaar met een naai -project begonnen waardoor de meisjes hun eigen kleding kunnen maken of repareren van andere kinderen, maar ook de kleding die wij vanuit Nederland meenemen voor de kinderen zoals spijkerbroeken kunnen zei qua lengte op maat maken.

Dit jaar is er ook een kas gebouwd waar ze groente en fruit in kunnen kweken waardoor ze een betere en gezonde maaltijd kunnen nuttigen.
De regering van Tadzjikistan zal dit jaar ook een handje helpen zei zullen 300 nieuwe bedden leveren, dit is hoog nodig dit stond bij de stichting ook hoog op het verlanglijstje. Hopelijk maakt de regering hun belofte waar.

Bij iedere reis mag je 8 kg handbagage meenemen en 30 kg gewone bagage bij iedere reis mag de deelnemer 8 kg bagage voor zichzelf meenemen dit nemen wij in het vliegtuig mee de andere 30 kg vullen wij met kinderkleding uit Nederland deze zomer zijn er 20 mensen afgereisd dus voor 600 kg kinderkleding is er mee genomen.

Mocht u nog oude maar goede kinderkleding over hebben zouden wij dit graag willen inzamelen bel voor meer informatie Marjanne Attema
Wij zijn vooral op zoek naar:
• Ondergoed voor jongens en meisjes maat 92 t/m 164
• Kleding voor meisjes maat 92 t/m 164
• Kleding voor jongens maat 92 t/m 188
• Volwassen heren spijkerbroeken taille 33/34
• Volwassen heren truien en shirts t/m M
• Voor de meisjes en volwassen vrouwen: maillots en leggings
• Voor de volwassen vrouwen: dikke wintertruien t/m L
• Geen zomer en winterjassen en ook geen zomerkleding, zij blijven hier hun eigen kleding dragen.
• Schoenen: vanaf maat 23 t/m 36

Deze zomervakantie is er ook een filmploeg mee gereisd, Jaring Rispens en Tseerd Hofstra, zij maken voor de stichting een documentaire. Als een deelnemer zich voor de reis opgeeft, betaald die een kleine eigen bijdrage mee en zet zich in voor allerhande acties die de stichting organiseert zoals b.v. een collecte, presentaties, wandelvierdaagse, 24 uur muziekmaraton in Lollum en uiteraard het schuurfeest om het geld op te halen voor de reis en de bouwmaterialen. Ook benaderen wij verschillende bedrijven en kerken die onze stichting willen ondersteunen. Jaring en Tsjeerd hebben ons dit jaar gevolgd met deze acties. De documentaire is hopelijk eind januari klaar.
Een voorproefje hebben we al gezien op het programma HEA van Omrop Fryslan op 4 september.

De stichting is opgezet vanuit de Diaconie van de Prot. Kerken Burgwerd, Hartwerd, maar omdat wij ook steeds meer de acties in omliggende dorpen organiseren en het schuurfeest in Heeg georganiseerd wordt, zouden wij ook de mensen hier willen benaderen om evt. mee op reis te gaan ben jij 16 jaar of ouder en lijkt het je leuk om met een groep je in te zetten voor een goed doel schrijf dan een brief of mail naar Stichting Stype Tadzjikistan t.a.v. Ype Walstra De Opfeart 14 8742KW Burgwerd Bank nr. 3087.34.882 t.n.v Diaconie Burgwerd ca. Met vermelding van Stype Tadzjikistan www.stichtingstype.nl

Mocht je graag nog meer informatie willen er worden jaarlijks meerdere voorlichtingsavonden georganiseerd over de stichting/ reis. Ook zijn wij altijd nog op zoek naar vrijwilligers die ons willen helpen bij het schuurfeest op en afbouwen of op de avond zelf of met collectes enzovoort.

Groet Marjanne Attema