Update Energiegroep Duurzaam Heeg

17 juni 2014

in Aankondigingen

Heeg Energie Positief!
Heeg wil niet alleen energie neutraal zijn, maar energie positief! Meer opwekken dan de Hegemers zelf nodig hebben. Maar ook op een positieve manier, duurzaam, schoon en met een beloning voor de Hegemers, een goed gevoel, maar ook een financiële tegemoetkoming.

Wat houdt dit concreet in?
• Heeg zelfvoorzienend of zelfs energie producerend in 2025
• Sparen en besparen, bewuster omgaan met energie, spaart het milieu en bespaart in de portemonnee
• Energie wordt van de Hegemers, van globaal naar lokaal, zelf energie opwekken, het geld hier houden

Waarom zou ik mee doen?
Vanuit de Dorpsvisie is een werkgroep energie ontstaan. De mensen in deze groep delen een aantal belangrijke waarden. Wij vinden het belangrijk …
… dat er bewust wordt omgegaan met energie
… dat energie duurzaam wordt opgewekt
… om iets te doen voor ons dorp
… om onze (woon)omgeving leefbaar te houden
… om te laten zien dat het anders kan

Herkent u zich in bovenstaande? Aarzel dan niet om u bij ons te melden. We hebben denkers en doeners nodig!

www.DuurzaamHeeg.nl/DoeMee

Wat doen we en wat gaan we doen?
Eén van de eerste wapenfeiten van de energiegroep was de Energiemarkt. We hebben twee informatieavonden over energie besparen georganiseerd en een inloopavond voor algemene informatie over duurzaamheid. Op 17 april jl. is er een informatieavond van Energiesprong Sudwest Fryslan geweest. En niet te vergeten de informatieve website www.DuurzaamHeeg.nl.

Uit bovenstaande blijkt dat wij informeren als een belangrijke taak zien, maar er is ook actie nodig. De volgende activiteiten kunt u van ons verwachten op korte- en middellange termijn.duurzaam-heeg-okt
Acties

• Energie meten is weten
Bewust zijn van uw verbruik is het begin van besparen. De Energiegroep stelt 6 energiemeters beschikbaar voor gebruik bij u thuis. Voor een periode van 2 weken leent u een energiemeter, zodat u thuis kunt meten welke apparaten het meeste verbruiken in uw huishouding. Interesse? Bel Els Hettinga 06-15865575
• Gezamenlijk inkopen van energie
Noordelijk Lokaal Duurzaam Energie (NLD, www.nldenergie.org) heeft haar leveringsvergunning. Het is dus vanaf nu mogelijk om ‘lokale’ energie in te kopen. De prijs zal niet perse goedkoper zijn, maar het geld blijft wel in het Noorden. En nog beter, een deel vloeit terug naar de bewoners van Heeg. Met dat deel kunnen we duurzame investeringen maken, goed voor het dorp, dus goed voor U!
Wist u dat momenteel ruim 1,2 miljoen euro per jaar wordt uitgegeven aan stroom en gas door de inwoners van Heeg? En dat een groot gedeelte van dit geld wegvloeit naar buitenlandse energiebedrijven, zoals Vattenfall (Nuon), RWE (Essent) en Dong Energy.
Isoleren is snel verdiend
Aan het begin van de herfst, als de eerste koude dagen naderen, start de Energiegroep met een isoleeractie. Tegen lage kosten, eenvoudige isolatiemaatregelen toepassen, welke u in 2 tot 3 jaar terugverdient op uw energierekening. En als bonus ook nog meer comfort in huis.
Energiemarkt 2014
Ook dit jaar weer een Energiemarkt. Voorbeelden, informatie, workshops, een dag boordevol duurzame energie. Laat u informeren over de mogelijkheden van zonnepanelen, spouwmuurisolatie, infraroodverwarming, pelletkachels, zonneboilers, etc. Maar ook leuke en leerzame activiteiten voor de kinderen. Deze dag mag u niet missen.
Samen Zon in Heeg
Niet iedereen kan of wil zonnepanelen op zijn eigen huis plaatsen. Wij willen samen met u onderzoeken of een Heegemer Zonnecentrale mogelijk is. Samen zonnepanelen aanschaffen en samen plaatsen op 1 of meerdere locaties, en de stroom leveren aan de NLD.
Haalbaarheid elektrische deelauto
Bij duurzamer leven, hoort ook duurzaam transport. Dus fietsen, gezond en goed voor het milieu. Maar voor de wat langere afstanden zien wij een elektrische deelauto als een mogelijkheid. Bent u daar ook voor? Meld u dan aan. Bij voldoende interesse komt er wat ons betreft voor eind 2014 een elektrische deelauto in Heeg.

Naast bovenstaande worden meerdere mogelijkheden voor het opwekken van schone energie onderzocht. Aan het einde van dit jaar mag u van ons een plan voor 2015 verwachten. Een gedegen plan voor een energie positieve toekomst van Heeg.

OPROEP: Heeft u zonnepanelen? Wij willen graag inventariseren wat Heeg reeds doet aan duurzaamheid. Mail ons a.u.b. uw naam, adres en het geïnstalleerde vermogen naar email hidden; JavaScript is required