De nachtelijke hemel

14 juli 2014

in Overig nieuws

ISS

ISS

De meesten lagen waarschijnlijk Pinksterzondag na middernacht al op één oor, toen het ISS weer eens over ons land vloog. Maar ik heb Pinksterzondag lang buiten gezeten om na middernacht het ruimtestation ISS te kunnen zien overkomen. Van verre zag je hem vanuit het westen aankomen suizen om in zuidoostelijke richting te verdwijnen. Hoewel het ISS Pinkstermaandag een uur eerder zou langs komen, was het helaas niet te zien vanwege de bewolking.

Het ISS, zo groot als voetbalveld, vliegt op ca. 400km hoogte en rond de aarde in ca. 90 minuten, zo’n 16x per etmaal, met een snelheid van ca. 28.000 km/u. Het ISS is een geraamte met 16 enorme zonnepanelen, die maken dat we het door de weerkaatsing van het zonlicht kunnen zien. Eens in de paar weken vliegt het ISS over ons land, en is onder zeer gunstige omstandigheden soms ook overdag te zien. Het ISS telt 3 vaste bemanningsleden.
Op internet is te vinden wanneer het ISS langs komt.

De zomermaanden juli en augustus zijn – vanwege vakantie en aangename temperaturen – uitermate geschikt om ’s nachts eens vanuit een luie stoel de nachtelijke hemel af te struinen. Maar je moet soms ook wel eens een plek buiten het dorp zoeken waar je vrij uitzicht hebt. Ook een verrekijker is altijd handig!

Hieronder een paar data met wat er zoal te zien valt.

Dinsdag 1 juli staat tijdens de avondschemering in het westen de ster Regulus van sterrenbeeld Leeuw boven de maansikkel.

Zondag 6 juli rond 23.30 uur zie je aan de zuidwestelijke hemel  rechts van de maan de blauwwitte ster Spica van sterrenbeeld Maagd en de rode planeet Mars, en links van de maan op grotere afstand planeet Saturnus.

Maandag 7 juli om 23.30 uur in het zuidwesten samenstand van maan en Saturnus
(links boven de maan)

Donderdag 10 juli rond 23.30 uur in het zuidwesten mooie samenstand van de planeet Mars en ster Spica, en op maandag 14 juli staan ze op de kleinste afstand van elkaar.

Donderdag 17 juli tussen4.30 en 05.00 uur staat de planeet Mercurius linksonder Venus aan de noordoostelijke hemel.

Dinsdag 22 juli rond 04.00 uur laag aan de oostelijke hemel samenstand van de afnemende maan met de ster Aldebaran in sterrenbeeld stier.

Woensdag 6 augustus rond 23.00 uur staat de hoofdster van sterrenbeeld Schorpioen rechtsonder de maan in het zuidwesten.

Zondag 10 augustus de maan staat vandaag op de kleinste afstand (356.896 km).

De volle maan – de ‘supermaan’ lijkt daardoor groter en helderder – staat rond 23.00 uur in het zuidoosten.

Dinsdag 12 augustus is ’s nachts het maximum van de Perseïden, de jaarlijkse  meteorenzwerm te zien (vallende sterren), helaas 2 dagen na volle maan en zijn alleen de helderste meteoren zichtbaar.

Maandag 18 augustus rond 05.30 uur een zeer nauwe samenstand van de planeten Venus (de helderste) en Jupiter in het noordoosten.

Maandag 25 augustus rond 21.30 uur staan de planeten Mars en Saturnus op de  kleinste schijnbare afstand van elkaar laag aan de zuidwestelijke hemel. Mars de onderste is duidelijk roder van kleur.

Mariet Swart