De Veer van Jelke Vellinga

23 september 2014

in De Veer

veer-septAllereerst wil ik Willy bedanken voor het mooie levensverhaal van hem in de vorige Sylboade.

Nou op 8 oktober aanstaande is het dan zo ver, 50 jaar worden is weer een nieuwe fase in je leven zeggen ze (we sille it meimeitsje).
Ik ben op 8 oktober 1964 op de Skatting 9 geboren, en heb daar tot mijn 23e gewoond. Achter de werkplaats veel over de sloten gesprongen en gespeeld in de huizen in aanbouw. De Houw was deels gebouwd maar verder stond er nog niets. Overal nog weilanden tot aan Osingahuizen.Veel met vriendjes gespeeld in de nieuwbouw van de Tollewei en de Bohan woningen op het Eiland. Later natuurlijk de Molefinne en industrie terrein.

Samen met mijn 7 broers en zusters gingen wij zomers naar Drente of de Veluwe op vakantie. Met 9 personen in een auto en aanhangwagen waar de tent in lag. De drie jongsten in de kattebak en onderweg auto`s tellen en kleur bijhouden. Ik denk dat menig die ons zagen rijden, het op zich al een attractie vonden.
Mijn vader had in de vakantie mooi de gelegenheid om de boekhouding te verwerken en waarschijnlijk voor een half jaar de rekeningen uit te schrijven. `s Avonds lekker laat op bed na het afsteken van het kampvuur.
Dit was een hele leuke tijd waar we soms met zijn allen nog met veel plezier aan terug denken. Zo zie je maar, je hoeft niet ver weg voor een leuke vakantie.

Ik heb na de lagere school de ambachtsschool gedaan, waarna ik na vier jaar naar Leeuwarden verder ben gaan leren. Twee dagen naar school en daarnaast de Gesel opleiding timmerman gedaan en aansluitend het aannemers vakdiploma behaald. Op mijn 25e was ik klaar met mijn studie. Mijn vader was ondertussen 67 jaar en vond het wel welletjes met de zaak. Op 1 januari 1990 heb ik de zaak overgenomen, komend jaar alweer 25 jaar.
Mijn pake Wiebe is in 1930 begonnen met de timmerwerkplaats in Heeg, dat volgend jaar naast de 25 jaar dus ook 85 jaar bestaat.
Ik heb eigenlijk nooit iets anders gedaan dan bouwen. Er was al vroeg besloten dat ik de zaak zou overnemen, omdat mijn broer Wiebe in de zuivel zat in Bolsward. Daarna kwamen Hiske, Ietie en Minke, en onder mij zaten Siep en Tjitske. Ik heb ook nooit iets anders gehoord dan dat ik het bedrijf zou gaan overnemen. Tegenwoordig is dit niet meer zo van zelfsprekend, en ik zou graag van de gelegenheid gebruik willen maken om de jeugd op te roepen om in Heeg eens te kijken om eventueel een eigen bedrijf te starten.
In Heeg zijn mogelijkheden genoeg. Ik denk dat mocht er interesse zijn onder de jeugdigen, je eens met de ondernemers vereniging contact moet gaan zoeken naar de mogelijkheden.

Ik ben met een meisje uit Heeg getrouwd, Ingrid Roodhof, dochter van Evert en Julia. In de begin jaren van ons samen zijn, werkte Ingrid haar vader bij staalbouw Nauta, waar ik veel van heb opgestoken.
Ingrid heeft lange tijd bij Vroom en Dreesman (V&D) in Sneek gewerkt als verkoopster op diverse afdelingen. Momenteel werkt Ingrid in Ny Ylostins in Ijlst en helpt zij met veel plezier de oudere mensen met de huishouding.

Samen hebben wij twee dochters Jildou (19) en Simone (17). Jildou zit op de hoge school NHL in Leeuwarden en is druk bezig met haar studie Maatschappelijk werk en dienstverlening.
Simone zit op speciaal onderwijs in Sneek, iedere dag gaat zij met mede leerlingen naar o.a. de Pietbakker School. Afgelopen jaar heeft zij een 1 daagse stage gelopen bij Talma State in de linnenkamer. Wij zijn als heit en mem natuurlijk erg trots op onze beide dochters.

Vanaf mijn jeugd heb ik op voetbal gezeten, wij mochten thuis kiezen tussen korps en voetbal, nou de keuze was niet moeilijk want al mijn zusters zaten bij het korps en zij moesten het AMV op blokfluit spelen, en dit waren niet hun muzikale hoogtepunten waardoor de keuze gauw werd gemaakt.
Ik heb alle jeugd elftallen doorgelopen en later als voorzitter nog kampioen geworden met het eerste elftal. Het was toen ca. 50 jaar geleden dat Heeg kampioen was in hun klasse. ( onder toezicht van Dhr. Bruins, oud Hegemer en Ajax speler werd dit behaald )
Later leek het mij verstandig om toch het fysieke spel achter mij te laten en een andere hobby te zoeken.

Vroeger veel luchtgitaar gespeeld met Willy, Henk en Wietse en mede daardoor gekozen voor de elektrische gitaar. Ik speel nu samen met Julian Andringa , Jan Bouma en nog twee andere muzikanten in de band Bald en Gray met veel plezier. Wij oefenen iedere maandagavond in onze oefenruimte op Osingahuizen.

In 1994 is ons bedrijf verhuisd naar Osingahuizen. Een groot terrein met degelijke fabriek gebouwen was ideaal voor ons bedrijf. Mijn vader had eerst wel zijn bedenkingen en vond het eigenlijk te groot, maar sinds de verhuizing zijn wij de ruimtes meer dan nodig. Op het oude adres aan de Skatting 9 heb ik nog tot 2001 de kantoren gehad en deze zijn later op Osingahuizen toegevoegd.

In 2007 zijn wij prive verhuisd naar de Pastorie woning aan de Skatting 38 en wonen wij daar met veel plezier. Een fantastische plek waar ik samen met Ingrid de tuin onderhoud, gezellig zit en geniet. Deze tuin is een ontwerp van Bob v/d Meer uit Heeg.

Verder wens ik alle inwoners van Heeg een gezellig en vooral gezond najaar toe, en ik geef de veer door aan Wessel R. Veenstra.