Een lift van Heeg naar Sneek of omgekeerd?

21 oktober 2014

in Overig nieuws

Tot op de dag van vandaag lift ik wel eens. Het is altijd op het traject Sneek/Heeg. Ik heb dan de bus gemist of er gaat geen bus op het tijdstip dat ik wil reizen. Het is spannend omdat ik visueel gehandicapt ben en niet weet bij wie ik instap; het is leukomdat ik allerlei mensen tref, leuke verhalen hoor en veel bereidheid ervaar om mij thuis te brengen. Daar hebben al veel chauffeurs een paar kilometer voor omgereden.Als je niet beschikt over eigen vervoer besef je algauw dat het openbaar vervoer vaak niet toereikend is. Als je de bus mist dan moet je een uur wachten en in de avonduren en het weekend is er helemaal geen vervoer.

Misschien vind je liften een ouderwetse vorm van vervoer want nu studenten een OV jaarkaart hebben zie je weinig duimen meer omhoog langs de kant van de weg.Toch kun je oude gewoontes nieuw leven inblazen. Nu het openbaar vervoer steeds schaarser wordt op het platteland en dus ook in Heeg, is het realiseren van een liftstandplaats onder het motto “je duim omhoog” misschien een goed idee. Er rijden immers regelmatig dorpsgenoten naar Sneek en weer terug die wel een plekje vrij hebben in de auto. Als dit ook nog ondersteund wordt met een app waarmee je een lift kunt aanbieden of vragen, wordt het eigentijds. Makkelijk voor mensen die geen auto hebben of voor scholieren die met slecht weer naar school moeten.

“Je duim omhoog” kan gerealiseerd worden via de subsidie “ButenuûtFoarût”. Deze subsidiestroom is bedoeld om de toegankelijkheid van het platteland te vergroten. Vanuit mijn deelname in de visieontwikkeling van Heeg ben ik betrokken bij de onderwerpen die daar uit voortvloeien. Ik heb een voorlopige aanvraag ingediend en contact gehad met de provincie. Mijn voorlopige aanvraag is goedgekeurd en ze zijnenthousiast over het idee.Ik ben dan ook door een medewerker van de provincie uitgenodigd er een definitieve aanvraag van te maken.

Nu zoek ik enthousiastelingen die samen met mij:

  • Meedenken waar de liftplek moet komen.
  • Meehelpen na te denken hoe de app er uit moet zien.
  • De gemeente overtuigen om voor dit idee een vergunning te verlenen.
  • Toekijken op de realisatie.
  • Meehelpen om naast de subsidie ook nog sponsors te vinden.

Het wordt een werkgroep die snel een groot effect kan hebben, die kort en krachtig kan zijn, omdat de middelen beschikbaar zijn en waar je niet voor jaren aan vastzit.

Wie doet met mij mee de “duim omhoog”??

Janke Postema