Nieuws uit de dorpstuin

21 oktober 2014

in Overig nieuws

Opening dorpstuin

Opening dorpstuin

Nog beduusd van alle belangstelling en complimenten kijkt de dorpstuingroep terug op een prachtige opening. Vrijdag 19 september openden beweeg-goeroe Olga Commandeur en wethouder Durk Stoker de groente-beweegtuin achter Talma State. Ze onthulden het toegangsbord en planten een notarisappelboom. Stoker bekende de dorpstuin al meermaals als voorbeeld gebruikt te hebben van een  sterk dorps-initiatief: “Jo wolle wat, begjinne der oan en at der dan op it lêst wat jild by moat, docht de gemeente dat mei alle wille.”

Commandeur gaf de 250 aanwezigen in de stralende zon een stevig lesje Heeg in Beweging, tot bij iedereen het zweet op het voorhoofd. De groepen 5 en 6 van It Wrâldfinster en de Jozefschool hebben prachtige bloemenpanelen geschilderd, die ze nog vaak zullen zien als ze volgend jaar komen tuinieren in de dorpstuin. Het feestgedruis werd ingeluid met een Heempark-sapje of een groene smoothie met een omeletje met kruiden van eigen teelt.

Twee jaar geleden was de dorpstuin niet meer dan een idee, een tuin om samen te leren, te proeven en te genieten. Nu hebben we kruiden- en bessenborders bij het Heechhûs, een pergola en bloementuin aan de voorzijde en een groente- en beweegtuin aan de achterkant van Talma. En daar blijft het niet bij: een groen plein voor het dorpshuis en samenwerkingen met buurtverenigingen voor eetbare speelveldjes zijn in de maak.

De eerste oogst in de groentetuin is klaar: courgettes, sla, komkommers, tomaten, bieten, bonen, wortels en andijvie hebben we al kunnen oogsten. De opzet is: wie mee-tuiniert, mag mee-oogsten. Enthousiast geworden van al deze feestelijkheden?

Meld je aan als vrijwilliger! email hidden; JavaScript is required of meld je bij een van ons.

Jeantine Berg, Dorine van den Beukel, Janje Jeltsje van Dijk, Freke Ebbinge, Lucie Gelderblom, Janke de Groot, Anja Groot Nibbelink, Stien Huisman, Mariska Nijboer, Helma Paternostre, Natasja Veenstra, Foekje Visser, Maartje van der Weide en Freya Zandstra