Willekoar Winnaar…

24 december 2014

in Willekoar

willekoar-maartAl jaren deed het Willekoar uit Heeg mee aan het zogenaamde ‘subsidie zingen’ dat ieder jaar in een kerk in een van de dorpen van voorheen gemeente Wymbritseradiel plaats vond. Nu de gemeente Súdwest-Fryslân een groter gebied beslaat, heeft dit gebeuren een andere opzet gekregen. In 2012 is een overkoepelend orgaan Femuza (Federatie van Muziek en Zang) opgericht. Werden we altijd al beoordeeld door een jury, nu is er ook een competitief element aan verbonden en valt er een prijs te winnen.

Het Willekoar – 26 dames en 6 heren – repeteert een keer in de twee weken op vrijdagavond. Altijd missen er wel een paar leden en is het aan onze dirigent Louiza Saitova om ons weer in ‘t gareel (we zijn wel een Willekoar!) en op één lijn te krijgen. Dit seizoen hebben we versterking gekregen van Filip Dupalo, lid van het Martini Jongenskoor in Sneek. Filip speelt piano en begeleidt ons tijdens optredens op keyboard/piano zodat Louiza zich volledig kan richten op het dirigeren.

Ons optreden in Bos en Meerzicht in Oudemirdum was een mooie testcase om een en ander op elkaar af te stemmen. Hier ervaren we ook hoe goed Filip piano speelt, hij laat even een geweldig staaltje van zijn kunnen horen. Filip wil zich wel verder bekwamen in de muziek, maar er niet zijn beroep van maken, nee Filip wil auto’s ontwerpen!

Op zaterdag 8 november deden in de Ichtuskerk vijf koren mee aan het Femuza Federatie festival. Waar de koren uit Makkum, Gau, Exmorra en Oudega hoofdzakelijk het geestelijk lied ten gehore brengen, heeft het Willekoar een meer werelds repertoire. Wij mochten als laatsten optreden en was het best spannend, temeer er enkele nummers die wij op ons repertoire hadden ook door twee andere koren gezongen werden.
Vooral het koor Forte uit Makkum was een geduchte concurrent.

Als binnenkomer hadden we voor ‘Breaking Up Is Hard To Do’ gekozen waarbij Wisse Zantema nonchalant swingend vanuit de bank het podium op kwam en de toon zette en de rest van het koor swingend volgde. In ‘You Raise Me Up’ nam Hans Andringa de solopartij voor zijn rekening. Ja, de paar mannen die het koor rijk is moet je wel  koesteren en af en toe een hoofdrol geven! In ‘Oj Tswetjot Kalina’ ondersteunde het koor de zang van Louiza met het zingen van de balalaika partij. Ook het Russische ‘Bruiloftslied’ en het Afrikaanse volkslied ‘Nkosi Sikelela i’Afrika’ lenen zich ervoor om er wat een showelement aan toe te voegen, wat natuurlijk een optreden ten goede komt.
Wat we voor hadden op de andere koren, was dat we de teksten uit het hoofd zingen, en zo beter contact met Louiza en het publiek hebben. Tekst en uitleg over de liedjes werd op informele wijze gepresenteerd door Coby Ydema-Andringa.

Toen de jury de uitslag – vanaf de kansel nog wel! – omslachtig onder woorden bracht welk koor zich het beste leende voor de Gala-avond op vrijdag 19 juni 2015 in Theater Sneek, was wel duidelijk dat het Willekoar deze eer toekwam.
We gingen dan ook helemaal uit ons dak!

Mariet Swart
(lid Willekoar)