Heel Heeg Supt??

18 mei 2015

in Verhalen

Dat gaat misschien weer een beetje ver, maar toch…. Yldau Visser gaat begin mei van start met de eerste echte SUP school van Heeg. Zij beoefent de sport al een tijdje en langzaamaan ontstond het idee om er iets meer mee te doen. Tijd voor een gesprekje ‼
suppen-1Even voor de duidelijkheid: het is SUPpen en niet suppen. Zo hoort dat. De sport is ontstaan in Hawaї in de 60er jaren. Surf instructeurs vonden het makkelijk om hun leerlingen op het water te helpen, staand op een plank zonder zeil en met peddel. Ook de fotografen konden op deze manier goede foto’s van de toeristen in het water maken. Doordat een paar grote surf kampioenen het oppakten als training werd het zo rond 2000 bekend bij het grote publiek en waaide het zelfs naar Heeg over..

Yldau werd in 2013 door haar zuster Nyske op de sport gewezen. Ze nam contact op met Frank Hettinga van de easy SUP store. Hij heeft haar geholpen met de beginselen en na een paar plons ervaringen werd ze enthousiast en kocht meteen een board. Vorige zomer is ze samen met partner John Moerland al SUPpend door Venetië getrokken.

Wat bijzonder‼ Alleen schijnt het een vieze bedoening te zijn als je op het Grand Canal onderuit gaat. Kan ik me iets bij voorstellen…
Intussen werd Yldau steeds enthousiaster en ging opleidingen volgen. Ze heeft net een cursus Water Rescue afgerond. Ze is nu professioneel SUP instructeur en heeft alle ASI certificatie’s. Dit zijn de internationaal erkende diploma’s.

SUPpen is niet zo makkelijk als het eruit ziet. Je denkt waarschijnlijk al snel: peddel pakken, opstappen en gaan met die banaan‼ Maar zo zit het nou net niet in elkaar. Je hebt daar toch les in nodig. De lessen beginnen met een uitleg van dingen. Een stukje theorie hoort er natuurlijk bij. Over golven, stroming, wéér op je SUP klimmen, een bochtje maken, wind, de regels op het water en nog veel meer. Daarnaast zul je bepaalde tekens afspreken om goed te kunnen communiceren onderweg. De les duurt ongeveer anderhalf uur en de groep zal ongeveer 8 personen groot zijn. Dat kan ze in rustig vaargebied prima in haar eentje aan. Maar als je b.v. met 8 cursisten het Hegermeer opgaat, dan wil ze er graag nog een instructeur bij hebben. Veiligheid voor alles natuurlijk‼! De lessen starten vanuit de verhuur haven van Hoora. De lessen zijn voornamelijk aan het einde van de middag of in de avond en anders in het weekend. Kijk daarvoor even op de website www.supheeg.nl of neem even contact met haar op.(06 52852832) Natuurlijk is er ook een facebook pagina.

Inmiddels hebben de eerste cursisten zich al aangemeld. Er ontstaan zelfs SUP clubjes. Hartstikke gezellig natuurlijk. Yldau benadrukt dat het wereldje van de SUPpers, om het zo maar eens te zeggen, zo ook in elkaar steekt. Leuke toertochten met elkaar maken en daarna met z’n allen gezellig een BBQ doen. Maar ook onderlinge wedstrijden, een stuk Elfstedentocht SUPpen. En er is ook een SUP competitie. Kortom SUPpen is zo langzamerhand niet meer weg te denken uit de watersport‼ Wordt het Olympisch??

Met haar sportieve achter-grond van schaatsen en hardlopen weet Yldau wat doorzetten is. Ze heeft in de loop der tijd ook veel kennis over de juiste voeding opgedaan en weet wanneer je spieren kan belasten en wanneer ze moeten her-stellen. Hier zou ze ook iets mee suppenwillen doen. SUP bootcamp? Op haar website zag ik zelfs Pilates op een SUP….. Er zijn verschillende arrangementen mogelijk. Zelfs met een hapje en een drankje erbij. Met dank aan zuster Nyske van D’Ald Wal. Voor de toeristen ligt er informatie bij onze VVV. En bij de opening van het watersportseizoen op 2 mei is ze er ook bij. Dan staat ze met haar boards bij Piersma. Ze timmert aardig aan de weg‼ Succes.

Agnes de Groot