Nieuws uit de Dorpstuin

18 mei 2015

in Dorpstuin

Volop actie in de groentetuin
dorpstuinHet opberghok is klaar en we maken er al dankbaar gebruik van. We hebben nu ruimte voor gereedschap, logo-dorpswtuinzaadjes, kratjes en wat niet meer. Vlak naast het hok staat onze nieuwste aanwinst: een compostmolen. We hopen dat we zo van het keukenafval van Talma State en groene afval uit de tuin mooie compost kunnen maken voor de tuin. We zijn heel benieuwd.

Naast de compostmolen mogen wij ons nu ook de trotse eigenaars noemen van o.a. een professionele sapmachine en een kooktoestel. Deze zullen we inzetten om allerlei lekkernijen te maken bij bijv. de Dorpstuindag.

Begin april hebben we bessenstruiken geplant: 15x bosbes en 6 kruisbessen. Over een paar maanden wordt dat dus lekker en gezond smullen! Verder zijn we druk bezig met zaaien. Dit doen we samen met de leerlingen van groep 5 van It Wrâldfinster. Ook de BSO helpt mee. Nog even wachten tot de kans op nachtvorst voorbij is, dan mogen ze in de dorpstuin-1groente-tuin.

Het Groene Dorpsplein
Wij hadden een droom om van het parkeerterrein voor It Heechhûs een groene ruimte te maken: een Groen Dorpsplein. En het begint er steeds meer op te lijken dat die droom zomaar eens werkelijkheid zou kunnen worden.

Tijdens de ontwerpbijeenkomst van 25 maart j.l. is een werkgroep gevormd die de plannen van Het Groene Dorpsplein gaan uitwerken. Ze werken hierbij samen met het bestuur van It Heechhûs, Plaatselijk Belang Heeg en de gemeente. Het overleg met de gemeente is in volle gang en het perspectief dat het Groene Plein er echt gaat komen, is rooskleurig. Leden van de werkgroep zijn op dit moment bezig met het schetsontwerp en de kostenraming. De planning en uitvoering van het Groene Plein gaat in nauw overleg met de gemeente. Dit omdat het plein voor een groot deel komt te liggen op openbare ruimte.
Nog belangrijk om te melden: de parkeercapaciteit bij It Heechhûs zal hetzelfde blijven. Verder zal zoveel mogelijk gebruik gemaakt gaan worden van tweedehands materialen. We hebben al een toezegging gekregen dat we het hout dat dit najaar vrijkomt uit de Passantenhaven mogen gebruiken. We zijn daar superblij mee.
Als je meer informatie wilt over het Groene Plein, stuur dan een mail naar: email hidden; JavaScript is required. Ook als je wilt helpen bij een van onze projecten, laat het ons weten!

Dorpstuindag: 30 mei
Zet het in je agenda: 30 mei Dorpstuindag.
• plantjes(ruil)markt
• leuke kinderactiviteiten
• proeverij: lekkere hapjes en drankjes van het groente en fruit uit de dorpstuin
Locatie: Groente- en Beweegtuin (achter Talma State), vanaf 13:00 uur.
Plantjes(ruil)markt, de regels
Het ruilen gebeurt met behulp van punten. Als je de planten inbrengt, krijg je voor elke plant punten. Hoe groter/bijzonderder de plant, hoe meer punten. Elke plant krijgt een gekleurd stokje met het aantal punten dat het waard is. Je ontvangt een puntenbon met het totaal aantal punten.
De puntenbonnen kun je dan weer gebruiken om andere planten uit te zoeken. We gaan ervan uit dat er meer planten worden ingebracht dan er weer worden meegenomen. Daarom krijgen mensen die geen plantjes hebben ingebracht de mogelijkheid om overgebleven planten te kopen.

Je mag zoveel inbrengen als je maar wilt, zo lang ze maar aan de volgende voorwaarden voldoen:
• Gezonde planten in pot.
• Voldoende groot dat ze herkenbaar zijn (dus geen zaailingen die net zijn opgekomen)
• Voorzien van een label met plantennaam.
• Zaden schoon en droog verpakken en duidelijk labelen.
• Niet uitgegeven punten komen te vervallen. Punten mogen wel aan anderen worden gegeven.
De tijden op een rijtje:
• Vanaf 11:30 uur: Inbreng planten
• 13:00 uur Start plantenruil
• 13:30 uur Start verkoop van overgebleven planten
Wat gebeurt er met de planten, zaden die over zijn?
Als het even kan, wordt er niets weggegooid. Waarschijnlijk zullen er nog enkele momenten komen waarop we de overgebleven planten en zaden gaan verkopen.
Meer weten over het ruilen van plantjes? Stuur een mail naar Helma

Blijf op de hoogte!
Meer nieuws over de Dorpstuin vind je op facebook.com/DorpstuinHeeg of duurzaamheeg.nl/category/dorpstuin.