Basisschool it Wraldfinster

21 juni 2015

in It wrâldfinster

Koningsdag

Op de beide scholen werd gestart met De energiedans op het schoolplein, iedereen danste enthousiast mee, toen gingen de kinderen de school in en werd er gezamenlijk ontbeten, nou dat was gezellig, lekker eten met je klasgenoten en van de lege pakken melk werden ’s middags windwagentjes gemaakt. Toen de buikjes eenmaal vol waren, moest er worden gesport, want ja onze koning en koningin houden ook van sporten en willen op deze manier heel het basisonderwijs Nederland in beweging krijgen, nou dat is goed gelukt, want voor de groepen 1 t/m 4 waren er sportspelletjes op het schoolplein en voor groep 5 t/m 8 was er een sportmorgen op het sportveld, heel It Wrâldfinster en De Jozefschool in beweging!

Muziekgebeuren KEK

Muziekgebeuren

Muziekgebeuren

Zondagmiddag 26 april hield  Crescendo samen met het jeugdkorps Trijeklank het familieconcert in het Heechhûs.  Groep 5 trad op o.l.v. Tseard Verbeek. Zij volgden 10 muzieklessen op school. ( KEK project – keunst -edukaasje mei kwaliteit). Tijdens het concert hebben zij de serie lessen afgesloten en  lieten ze horen wat ze  de afgelopen tijd hebben geleerd.  Ook verzorgden de 1e en 2e jaars AMV leerlingen o.l.v. Michiel Merkies een optreden.

School/dorpstuin

Met groep 5 zijn we met een tuin bezig bij Talma. In de klas hebben we met behulp van Helma Paternostre zaadjes van tomaten, reukerwten, tuinbonen, doperwten, peterselie en zonnebloemen  in bakjes gezaaid, daarna moesten we de plantjes verpotten en nu staan de plantjes in bakken bij het Talmahûs. Nu mogen we in groepjes van vijf onze tuin verzorgen, want ja het onkruid tiert welig en zo kunnen we ook zien hoe onze zaadjes zich ontwikkelen en natuurlijk hopen we op een rijke oogst.

Boekpromotie op school

Heleen Versteegen van de bibliotheek heeft op onze school boeken gepromoot. In elke groep liet ze vijf boeken zien (passend bij de leeftijd van de kinderen) en daar vertelde ze ook wat bij. Het waren niet alleen verhalende boeken, maar ook informatieve- en opzoekboeken. Deze vijf boeken mogen we een tijdje op school houden en natuurlijk kan er dan door de kinderen in gelezen worden. Zo probeert It Wrâldfinster het boeken lezen bij de kinderen te stimuleren.

Als een vis in het water.

We hebben op school twee projectweken van 18 tot en met 29 mei en het gaat over water een heel breed begrip en iedere groep is er op zijn wijze mee bezig. Maandagmiddag 18 mei werden de projectweken geopend door Freark Visserman, ieder kent hem wel in Heeg. Hij heeft de kinderen verteld over het leven in het water en dan voornamelijk de vissen en die konden we ook allemaal zien, want die had Freark meegenomen in een grote bak met water, heel interessant allemaal.
Daarna gingen de kinderen in hun groepen meteen aan de slag en werden de klassen versierd in de sfeer van het thema.

Woensdag 20 mei zijn alle kinderen van It Wrâldfinster naar Het Natuurmuseum geweest in Leeuwarden. Groep 1,2 en 3  hadden samen een route door het museum, groep 4,5 en 6 en groep 7 en 8. En natuurlijk hebben we Friesland onder water bekeken, in Friesland onder water daal je af naar de bodem van een sloot om hier de onderwaterwereld te ervaren. Al wandelend onder het kroos en tussen waterplanten ontmoet je er duikende aalscholvers, verscholen snoeken en een gevaarlijk uitziende meerval. En het bijzondere is; je voeten blijven droog… , erg leuk. Ook waren er kinderen die hebben proefjes met water gedaan, al met al een leerzame morgen.

Donderdag 28 mei vanaf 18.30 uur mogen de ouders met hun kinderen een kijkje nemen op school en kunnen ze zien wat de kinderen allemaal hebben gemaakt.