GroenPlein Heeg

30 juli 2015

in Plaatselijk Belang Heeg

Het parkeerterrein voor dorpshuis It Heechhûs ondergaat het komende jaar een ingrijpende verandering. In overleg met de gemeente en het dorpshuisbestuur, heeft de werkgroep GroenPlein een schetsontwerp gemaakt om van de kale parkeervlakte op It Eilân een groene buitenruimte te maken mét behoud van parkeerplaatsen.

In de dorpsvisie ‘In dream fan in doarp’, die Heeg begin 2013 opstelde op verzoek van de nieuwe gemeente Súdwest Fryslân, werd de wens kenbaar gemaakt van het parkeerterrein van het dorpshuis een groene ontmoetingsruimte te maken. Met deze wens is de dorpstuingroep vorig jaar aan de slag gegaan. Daarvoor zijn eerst de wensen geïnventariseerd: het moest een sfeervolle ruimte worden waarin dorpsbewoners en recreanten elkaar kunnen ontmoeten; een ruimte die natuurlijk, eetbaar, kleurrijk, speels en kindvriendelijk is; een ruimte die geschikt is voor evenementen en openluchtoptredens; waar ruimte is voor grote bomen; een ruimte die niet te veel onderhoud nodig heeft, ingericht is met hergebruikte materialen en bestand is tegen vandalisme. Met deze wensen in gedachten maakte beeldend kunstenaar Gerrit Terpstra een eerste schetsontwerp. En niet onverdienstelijk, want hiermee ’won’ de dorpstuingroep een financiële bijdrage van € 10.000,- van het landelijke project Groen Dichterbij, waardoor de droom ineens een stuk dichterbij kwam.

In overleg met Plaatselijk Belang Heeg en het bestuur van It Heechhûs is de werkgroep GroenPlein (de dorpstuingroep met versterking) in gesprek gegaan met de gemeente, met uiteraard de geldcheque in de hand. In samenwerking met de gemeente en een ontwerper is de tekening van Gerrit Terpstra verder uitgewerkt, onder meer met ideeën die door Hegemers uit allerlei geledingen zijn aangedragen. Intussen zijn de schetsen voorgelegd aan het dorpshuisbestuur, Heeg Promotie en de jaarvergadering van Plaatselijk Belang Heeg en steeds heel positief ontvangen. Na nog wat kleine aanpassingen zijn de schetsers nu tevreden: het raamwerk voor de inrichting is klaar. De ontwerpschets die er nu ligt (afbeelding 1) voldoet aan de wensen van zowel het dorp als de gemeente en sluit aan op de andere lopende ontwikkelingen op It Eilan. En niet onbelangrijk: het plein wordt sfeervoller en groener zonder de parkeercapaciteit aan te tasten!

groenpleinVoor de zomer moeten alle plannen klaar zijn van bestek tot kostenplaatje. De gemeente heeft budget vrijgemaakt voor de herinrichting van het dorpshuisplein, na de zomer volgt overleg over de besteding daarvan en de hoeveelheid eigen inzet uit het dorp.

Om het GroenPlein in te richten maken we gebruik van het hout dat vrijkomt uit de passantenhaven, als in september de oude walbeschoeiing wordt verwijderd. Dan moet ook de herinrichting van het dorpshuisplein starten. In december 2016 moet het klaar zijn, maar wat ons betreft komen we elkaar in de zomer van 2016 al tegen op het sfeervolle Groene Plein van Heeg en constateren we met elkaar: ook deze droom van Heeg is uitkomen!!

Wilt u straks ook meehelpen bij de inrichting van het GroenPlein, hebt u een goed idee of wilt u op een andere manier bijdragen? Meldt u dan aan bij:

Dorine van den Beukel
Lucie Gelderblom
Of stuur een mail naar: email hidden; JavaScript is required