Ho! Net yn ‘e kliko!

19 oktober 2015

in Overig nieuws

klikoDrummende start

Wat een start was het tijdens Heech yn’t Findel! Op zaterdag eerst klimmen, rennen, duiken, gooien, plakken en vullen van/met/in/op kliko’s. En daarna drummen, met z’n allen op 20 kliko’s. Niet met stokken maar met plastic afvalflessen. Hulde kinderen, jullie deden het geweldig!
Dat geldt ook voor de Dekdweilers, samen met de aanwezige feestgangers: jullie deden het geweldig! Het was een fraai staaltje kliko-improvisatie, daar in de feesttent aan het einde van de zondagmiddag. Wie het heeft gemist kan op facebook verschillende filmpjes en foto’s vinden.

Kliko-stickers
En hoe is het nou met de kliko-stickers? Ook dat gaat super. Op het moment van dit schrijven, één week na de start, hebben 151 Hegemer huishoudens zich geregistreerd als deelnemer, 15 % van alle huishoudens. Je kunt nog steeds meedoen en een sticker aanvragen. Stuur een mailtje naar email hidden; JavaScript is required of vul een briefje in bij de COOP. Voor diegenen die in de feesttent via de kinderen een sticker hebben gekregen maar die hun huisadres niet hebben opgegeven: doe dit alsnog, via een mail of een briefje in de COOP (graag met mailadres er bij). Alleen dan maak je kans op een bijdrage van € 100,- aan je afvalstoffenheffing. Hierover meer in de volgende Sylboade.

Meten is weten
25% minder restafval is een mooi en concreet doel maar hoe weten we straks of we dat gehaald hebben? Simpel: door te meten. Gemeente Súdwest-Fryslân heeft op ons verzoek in het voorjaar al een nulmeting gedaan door de inhoud van een groot aantal grijze kliko’s uit Heeg te wegen. Het totale gewicht is omgerekend naar het gemiddeld aantal kilo’s restafval per Hegemer per jaar: 198 kilo. Aan het eind van de campagne zal de gemeente een eindmeting doen (ze verklappen niet wanneer!). Het gemiddelde moet dan natuurlijk gezakt zijn naar 150 kilo of lager. Door met z’n allen ons afval beter te scheiden gaat dat al lukken maar afval voorkomen is natuurlijk nóg beter.

Meer weten?
Het kaartje Wer moat it hinne? is huis aan huis verspreid en is te vinden op www.duurzaamheeg.nl/ho-net-yn-e-kliko/. Daar staat ook meer informatie over de campagne en over de 6 soorten afval die we beter moeten scheiden.
Deze campagnemaand staat GLAS centraal: lees onze GLAS-nieuwsbrief en laat je inspireren!containers