De Veer van Seakle Hettinga

27 november 2015

in De Veer

Tecla kwam en vroeg of ik de volgende veer wou schrijven. Ja wat moet ik daar op zeggen, nou hier ben ik dan.

Mijn naam is Seakle Hettinga geboren op de Nije Wal nr 8 zoon van Rein en Sophia Hettinga Bosma. We waren met negen kinderen thuis, ik was de 7e. Een gezellige tijd daar gehad, in een leuke buurt, ook geregeld boten voor de wal. De opkomst van de recreatie werd steeds meer. Ik heb er tot mijn 10e jaar gewoond. We zijn toen verhuist naar de Tunstrjitte 13, een groter huis met uitzicht op de tuin van Jongstra waar tuinman Jappie de Haas altijd zingend en fluitend aan het werk was. Onze buren waren hier o.a. H Veenstra, W Jelsma, H Huizinga, J Schenginga, B. de Vries en Tj. Veenstra.

Het schoolleven speelde zich af op de RK school. De klassen 1 en 2 bij juffrouw Kortooms, de klassen 3 en 4 bij meester Arendsen en de laatste 2 klassen bij meester Hijlkema. Een mooie tijd vooral de klassen 3 en 4 o.l.v. Mr. Arendsen. Een jonge meester die allerlei dingen uitvond zoals scouting, mondharmonica club en zangclubjes enz. Na de lagere school naar de technische school in Sneek. Eerst de brugklas en daarna moest je kiezen wat je wilde worden, Ik koos voor het schildersvak. Deze school goed doorlopen en met 14 jaar was ik van school af. Daarna avondschool gedaan met als resultaat mijn leerling en gezel diploma schilder gehaald. Daarna was ik uitgeleerd.

Toen moest ik werken, en mijn eerste baas werd H. Poepjes (later Meerema) Een echte dorpsschilder aan de Skatting, waar je zelf de verf nog maakte. Ook samen gewerkt met o.a. Ulke Grondsma, Siemen Strikwerda. Zomers was er wel genoeg werk, maar ’s winters was er niet veel werk wat resulteerde in thuis zitten. Na een paar weken was je dat wel zat. Ik kreeg geen geld, dus maar op zoek naar wat anders. Zo fietste ik over het pad naar het zwembad (Pharshoeke ) en daar was Rinze Veenstra [Trip ] hout aan het gronden, er werden nieuwe bungalows gebouwd. Even een praatje en toen vroeg hij wat ik deed . Ik antwoorde, ik doe niets. Nou je kunt wel bij mij komen en dat heb ik ruim 45 jaar volgehouden bij de zaak. Zijn eerste werkplaats was achter de boerderij/slagerij van Slachter de Jong aan de Nijedyk (nu woont daar fam Huitema). Daarna werd het te klein. Verhuisd naar de Wiide Steeg, waar een paar lege huisjes te koop stonden. Later kwam de schoenwinkel en woonhuis van Piet v. d. Veen er ook bij. Een zee van ruimte dachten we, maar de expansie drift was nog niet gestild en er kwam steeds meer werk en personeelsleden. En nu inmiddels een prachtig schildersbedrijf aan De Draei. De winkel en woonhuis in de Harinxmastraat werden verbouwd tot schilderswinkel (it Verfhuske).

Na wat jaren verkering met Diny, zijn we getrouwd en zijn daar gaan wonen en hebben de winkel gerund. Na wat jaren daar gewoond te hebben werd Jolanda (samenwonend met Marko) geboren en wat maanden daarna zijn we verhuisd. Later nog een keer, en daar is Reinald (Samenwonend met Nynke) geboren, toen konden we een huis kopen op de Djipsleatswei 12, daar wonen we al weer dik 25 jaar met veel plezier. Al met al heb ik dik 45 jaar bij Veenstra schildersbedrijf gewerkt, de laatste jaren op de reclame afdeling. Vroeger deden we dat reclamewerk met de hand, letters schilderen enz. maar tijden veranderen. In 1978 is de grote loods aan de Draei / Molefinne in gebruik genomen en groot genoeg was voor het schildersbedrijf, maar de spuitactiviteiten namen een grote vlucht en daardoor werden nog eens 4 loodsen gebouwd met straal cabines. Al met al een mooi bedrijf met 2 zonen (Thijs en Rene) aan de leiding die het bedrijf over hebben genomen van Trip en Vronie.

Mijn hobby ‘s zijn uiteenlopend. Begon als 12 jarig bij de v.v.Heeg waar ik geleidelijk alle elftallen heb doorlopen, van de B’s tot het Eerste elftal (o.l.v. ten Geuzendam). Jeugdtraining gedaan en tot mijn 55e jaar gevoetbald. Tegelijk met Tjalling Haanstra gestopt met voetballen. Nu help ik nog wel met het clubblad in elkaar te zetten. Ook van jongs af aan op het water. Mijn eerste boot was een kano en dat is inmiddels een 10 mtr. kajuitzeiljacht waar we vele weekenden en weken zomers mee weg gaan . Hurdfietsen nog een tijd gedaan, 13 keer de elfsteden en 14 keer de elfmeren tocht gefietst. Schaatsen ook veel gedaan bij de preamkeskouwers. Vroeger met de club naar Deventer (Heerenveen had nog geen ijsbaan) op zaterdagmorgen trainen o.l.v. Johannes Osinga. Later wel naar Heerenveen op de onoverdekte baan. Een mooie tijd.

Andere grote hobby is het biljarten waar ik vele bekers mee heb gewonnen. Ik ben lid van de bijna 50 jarige club “ De kromme keu” en “De Laatste Stoot”. Een mooie sport waar je creatief en een beetje inzicht moet hebben in het spelletje.

Als slot van mijn verhaal geef ik nu de veer aan Rene Veenstra en wens hem veel sterkte hiermee.

rechts Seakle Hettinga links Klaas Teerenstra

rechts Seakle Hettinga
links Klaas Teerenstra