Verslag 32 e Biljarttoernooi Heech

4 februari 2016

in Biljart

En weer was er een jaar om. Dit weekend was alweer het eenendertigste biljarttoernooi van Heeg in de geschiedenis. Wederom werd het spelschema en alle andere kwesties opgesteld door Coby Ydema en Rommert de Jong. Daarvoor hulde.

In café de Boeier en café de Watersport klonk vanaf twee uur het geklos van de ballen, de eh’s en de ah’s na het maken of het missen van een bal, en het gezellig gepraat eromheen. Een ieder heeft wel een andere reden om er even te kijken. Vierenvijftig biljarters hadden zich opgegeven om door de poulefase heen te komen zicht te houden op de cup met de grote oren.

Wat opviel in deze eerste ronde was dat er slechts vier wedstrijden boven de vijfentwintig beurten werden gespeeld. Dit betekent dat er dus door eenieder behoorlijk op niveau werd gespeeld. Zo wonnen in de middagsessie Frank de Ruig (17), Chris Bijl (30) en Gert van Barneveld (26) in twaalf beurten van resp. Hayo Wienia (19), Corrie Spanjersberg (17) en Jacqueline Hettinga (17), en zetten zo een goede stap om een rondje door te komen.

s’ Avonds waren de beste partijen te noteren voor Linda Nagelhout (21) die in zes beurten Minke Andringa (27) aftroefde en Anton van Wijk (22) die in elf beurten Jan Veldhuis (18) verward achterliet, en zich ternauwernood plaatste voor de tweede ronde na de verliespartij tegen Ids Groen (28). Maar zo blijft hij kans houden op prolongatie van de beker.

Vrijdagavond bleef het in de Watersport lang druk en gezellig; er kwamen zelfs enkele dames binnen die in cafe s’Landswelvaeren de ladies bingonight hadden bezocht, en nog niet geheel verzadigd waren.

Zaterdagochtend half tien brandde de strijd opnieuw los in beide kroegen met de laatste poulewedstrijden. Onder het genot van een bakkie met daarbij sukerbole en een puddingrol. Perfect voor elkaar. Hierna direct het begin van de tweede ronde waarin 32 biljarters strijden om 16 plekken in ronde drie. Enige feiten : negen dames wisten zich te plaatsen, en tevens de spelers met het hoogste en het laagste gemiddelde ; Jouke van der Heide (68) en Rixt Piersma (14).

Jouke begint de tweede ronde stroef, maar maakt daarna serie na serie en wint zo van Ineke Schippers (17) in dertien beurten. Ook Rixt haalt de derde ronde na winst op Rick Feld. In ronde drie (de laatste 16) nog steeds zes dames over. Coby Ydema (18) wint van Linda en Jacqueline Hettinga (17) verliest van Martje de Hoop (18). Ook Rixt en Jantsje Veenstra (15) vinden hier hun Waterloo. Heel stiekem en steeds beter spelend gaat ook Anton ronde na ronde door : nu wint hij van Rimmer Ypma (21).
In de kwartfinales zijn een illusie armer Jouke, Coby, Julian Andringa (36) en Theo E. Speerstra (25) tegenstanders Rob v. Barneveld, Martje, Anton en Hans Meijer zijn het kwartet dat strijd om de finaleplaatsen.

In de halve finales, die in de Boeier achterelkaar worden gespeeld, is het gezellig druk en de spanning is te snijden wie de finale gaat halen. Rob van van Martje, en de dames moeten weer een jaar wachten op revanche. En ook Anton wint zijn partij tegen Hans en is dicht bij prolongatie van zijn titel. Dit zou uniek zijn want nimmer eerder gebeurde dit feit.

Na een break waarin eenieder de maaltijd kon nuttigen stroomde de Watersport zo rond negenen redelijk vol om in de troostfinale Hans te zien winnen van Martje. In de finale die eigenlijk nimmer spannend werd wist Anton met duidelijke cijfers te winnen van Rob. Na de gebruikelijke felicitaties en andere plichtplegingen kon men nog met de voetjes van de vloer tot in de late uurtjes met de klanken van The Little Daltons.
Al met al was het weer een supergeslaagd toernooi voor eenieder die de biljartsport een warm hart toedraagt.
O.P.A

bijart-2biljart-1

biljart-3