Nieuws – Stichting “Heech fan âlds”

14 mei 2016

in Geschiedenis van Heeg, Heech fan Alds

heeg-1Heeg – ± 1910 – Harinxmastrjitte –

Linksvoor de winkel in Kruideniers- en Grutterswaren van Lieuwe en Klaske Albertsma. In het kleine winkeltje was destijds geen nee te koop; van koffie en thee tot klompen toe. Nu is Novalux-de Jong hier gevestigd. Daarnaast het Bonds-Hotel – Café – Restaurant ‘Lands Welvaren’ van Herre Boersma met later als opvolgers o.a. Hielke Visser, Bote Westra, Johannes van der Wal, Jan Piekema, Cor Schaaf en Kees Hiemstra.

 

Heeg – ± 1912 – Harinxmastrjitte –heeg-2

Linksvoor het pand waar Jan van Veen destijds een kruidenierswinkel in had, daarna de Gebr. Postma met een groentenhandel, later voortgezet door Klaas de Jong, achtereenvolgens hebben Rindert Foekema, Jan Boschma, Bouke Kramer, Lammert Schapelhouman en Sjoukje Veenstra-Voolstra er een zaak in ijzerwaren, landbouwgereedschap, leer, klompen, laarzen, DHZ artikelen enz. gedreven. Nu zit er een Outlet Store met kleding.

 

heeg-3Heeg – 1923 – Harinxmastrjitte –

Op de foto Jan en Geertje van Veen voor hun versierde kruidenierswinkel.   Vanwege het regeringsjubileum van H.M. Koningin Wilhelmina (1898-1923) is het feest in Heeg op woensdag 12 en donderdag 13 september 1923. Gedurende beide feestdagen was er o.a. een ‘Gevel- en Straatversiering en Etalage-Wedstrijd’ zo valt er te lezen op pagina 11 en 12 van de 15 cent kostende ‘Feestgids’ uitgegeven door ‘Het Feestcomité’ bestaande uit wel 25 personen.

 

Heeg – 1921 – Harinxmastrjitte –heeg-4

De bodedienst van Klaas Zijlstra werd ook wel de ‘Dagelijkse Nachtdienst’ genoemd. Van hem is bekend dat, wanneer de mensen ’s avonds de deur niet meer opendeden, hij de pakjes in ‘it húske’ (buitentoilet) neer legde. Iedereen had destijds een ‘húske’ achter het huis staan. Rechts in de deur van bakker Kamstra staat Sjoerdsje Kramer met Hertzen Kamstra op de arm.

 

Uw commentaar, aanvullingen of verbeteringen van onjuistheden zijn van harte welkom: email hidden; JavaScript is required

Tip: Op www.dorpsarchieven.nl is onze website te vinden. De site is nog in opbouw maar in de komende tijd zult u er steeds meer foto’s en documenten kunnen bekijken. Op www.friesfilmarchief.nl zijn oude films over Heeg te bekijken.

Let op! Gooi niet zomaar weg! Hebt u nog waardevolle informatie, documenten, foto’s, dia’s e.d. die voor de vastlegging van de historie interessant zijn, neem dan contact met ons op. U kunt zaken aan ons in beheer geven of afstaan, maar we kunnen ook m.b.v. een scanner er een digitale reproductie van maken.

Oproep: Wij zijn op zoek naar oude foto’s en/of films van de volgende verenigingen/clubs: V.V.V., Tennisvereniging, Toneelvereniging en de diverse biljartclubs. Algemeen: Uitstapjes ouden van dagen, Stormschade, Sneeuw, Schaatsen, Oorlogsperiode 1940-1945 en Indiëgangers. Scholen: gebouwen Hervormde- en kleuterschool incl. klassenfoto’s van deze scholen. Kerken: foto’s van Silogebouw en personen. Uw reacties graag naar Kees de Jong

Info:            Kees de Jong, Jan Hettinga, Piet van der Bank en Piet Vlas