Duurzaam Heeg: nieuws van de Dorpstuin

8 juni 2016

in Dorpstuin

Bomenkap logo-dorpswtuin
Net als veel andere Hegemers zijn we afgelopen winter erg geschrokken van de grootschalige bomenkap in het dorp. Bij wijze van ‘groot onderhoud’ werd het groene aangezicht van Heeg ernstig aangetast. En we waren al zoveel grote bomen kwijtgeraakt de laatste jaren. Naar aanleiding van alle boze reacties gingen we samen met Plaatselijk Belang in gesprek met wethouder Mirjam Bakker en de dorpencoördinator. Een deel van de kapwerkzaamheden, aan de Molefinne en it Skarspaed, werd opgeschort en in het vervolg zullen we beter betrokken worden bij het groenonderhoud. Over de herplant moeten we nu in conclaaf. Wij zetten in op herplant van de verloren kubieke meters groen, niet slechts een-op-een-herplant. Ook streven we naar levendiger plantsoenen, met kleinfruit en bloemen, want in een groene leefomgeving zijn mensen gelukkiger en gezonder – en zijn de huizen ook nog meer geld waard.

Pergola en bloementuin

Pergola

Pergola

Niet minder schokkend, voor ons althans, was het nieuws dat onze bloementuin en de pergola bij de ingang van Talma weg moesten. Bij de nieuwbouwplannen van 4 jaar geleden was ons verzekerd dat deze plek niet zou veranderen, maar voortschrijdend inzicht leidde ertoe dat Elkien nu de voorkeur geeft aan een minirotonde en zonneterras. Heel jammer van alle honderden vrijwilligersuren die in dit stuk van de dorpstuin zijn gestoken: van de timmermannen, tekenaars en bouwers, iedereen die hielp met het kruien van grond en alle bedrijven die goederen en ruimte beschikbaar stelden. De pergola is inmiddels verhuisd naar de achtertuin. Ook de bloementuin heeft daar een tijdelijke plek gekregen.

21 mei: Dorpstuindag

Gelukkig kun je als tuinier altijd weer met je planten aan de slag als het je wat te veel wordt – dus er is al veel gebeurd dit tuinseizoen. Op de dorpstuindag op 21 mei was iedereen van harte welkom in de tuin. Er werden plantjes geruild, we gaven compostles en er was van alles te proeven.

Kom helpen!

Hulptroepen kunnen we nog altijd goed gebruiken. Gelukkig kwamen dit voorjaar groepjes kinderen van de Jozefschool helpen in de tuin, met hen hebben we aardappels gepoot, bonen gezaaid en compost gezeefd.
Lijkt het je leuk om ook bij ons te tuinieren, spreek dan een van de dorpstuiniers aan, loop op vrijdagmiddag even langs of stuur een berichtje naar email hidden; JavaScript is required. Kinderen zijn ook heel welkom.

NL Doet

Tijdens NL Doet op 12 maart hebben we met een enthousiaste groep vrijwilligers bij It Heechhûs het pleintje met de fietsenrekken opgeknapt. De grote plantenbak heeft een centrale plek gekregen en de rekken zijn schoongemaakt en geschilderd.

plaatsen bak

plaatsen bak

Het verplaatsen van de grote bak was het spektakelstuk van de dag. Zonder de hulp van Haaije Jan Cnossen die met zijn verreiker het gevaarte naar zijn nieuwe plek bracht, zou het niet zijn gelukt. Dank je wel Haaije Jan!
Drie leifruitbomen die vanwege de verbouwing van Talma weg moesten, staan nu in de grote bak. De komende tijd zal de bak verder gevuld worden met kruiden en groenteplanten zodat er dit jaar weer lekker van gesmuld kan worden.