In memoriam Gerard Bruins

16 juli 2016

in Familieberichten

9 Mei jl. is een bekende oud-Heegemer overleden : Gerard Bruins, zoon van dokter Bruins, huisarts te Heeg. Hij is bekend geworden als voetballer, een talent. Hij begon bij V.V. Heeg en scoorde daar vaak. Ik genoot van zijn spel en stond vaak achter het doel waar zijn goals vielen. Hij was te goed voor V.V.Heeg en ging spelen in Sneek bij L.S.C. (Leeuwarderweg) de elitaire club, V.V. Sneek was de volksclub (Lemmerweg). Toen hij in Amsterdam ging studeren –medicijnen- zocht hij direct contact met de grootste club van Nederland : Ajax.

Al heel snel kwam hij in het eerste elftal waar hij furore maakte. Zo maakte hij bij die entree (tegen Fyenoord?) zijn eerste goal al direct bij het eerste balcontact. In de landelijke sportkrant stond toen op de voorpagina, bovenaan met grote letters : Bruins’ eerste trap was raak. Ik heb die krant lang bewaard maar kan hem niet meer vinden. Gerard maakte korte tijd deel uit van de selectie van het Ned. Elftal.

Hij speelde ook in de hilarische wedstrijd in en tegen Heerenveen in Mei 1950, toen verloor Ajax met o.a. Gerard Bruins en Rinus Michels die wedstrijd, 6-5 voor Heerenveen. Heerenveen stond met 5-1 achter maar won in de slotfase door een  virtuoze Abe Lenstra en zijn sterke medespelers. Gerard maakte nog wel een goal voor Ajax. Ik was toeschouwer van deze wedstrijd, die blijft in herinnering, om nooit te vergeten.

Na zijn studie werd Gerard huisarts in Doetinchem en voetbalde niet meer. Na pensionering verhuisde hij naar Arnhem waar ik hem ca. 5 jaar geleden nog bezocht. Gerard Bruins is 92 jaar geworden.

Roosendaal, Kees Witteveen