Uit het archief van Stichting “Heech fan âlds”

11 september 2016

in Foto's, Heech yn't ferline

1903jpgHeeg – ± 1903 – Nijewâl –

Het beurtschip ‘Workum’ aan de Nijewâl. Een paar keer per week deed de eigenaar Groenhof Heeg aan om vracht te halen en/of te brengen. Door de aanwezigheid van de grote schoorsteen (rechts op de foto) valt op te maken dat dit beurtschip, zoals de meesten destijds, werd voortbewogen door een stoommachine.

 

 

 

Heeg – ± 1905 – Nijewâl –1905

Hier was de Nijewâl nog niet helemaal volgebouwd. Van deze kant af gezien begint het met de timmerschuur van Van Asma. Vooraan ligt het skûtsje van Lútsen van der Meer. Zelf zit hij met zijn vrouw bij de heg (links) te klompmaken. Die moesten 12 stuivers per paar opbrengen. Het tweede skûtsje is van Hertzen van der Schuit.

 

 

1910Heeg – ± 1910 – Nijewâl –

Voor de Nijewâl ligt het schip van Lammert Fortuin. Daarachter het beurtschip van Jetse Reijenga. Op de hoek woonde Inne de Boer, werknemer bij de Gemeentelijke reinigingsdienst (te zien aan de karren). Van de mensen zijn de eerste vier bekend. Links: Inne de Boer, zijn vrouw en dochter Tiet, en een beetje naar achteren Heye Schuurmans-Visser.

 

Heeg – ± 1930 – Nijewâl –1903jpg

Links de nog kale polderdijk waar nu Bungalow-watersportpark ‘De Pharshoeke’ is gelegen. Rechts It Eilân waar nog koeien grazen op de plek waar in 1969 Jachthaven Foekema verrees. Na de aanleg van een brug over het Hegemer Far in 1970 kregen o.a. de jachtwerf van Pier Piersma, het dorpshuis, de gemeentelijke jachthaven en recreatiewoningen (Bohan) er ook een plek.

1955Heeg – ± 1955 – Nijewâl –

Aan het zuideinde van de Nijewâl lag destijds dit stalen bruggetje naar het nieuwe zwembad aan het Heegermeer. Tot de aanleg van bungalowpark ‘De Pharshoeke’ liep het pad eerst over de polderdijk, later langs de westkant van het bungalowpark. In 1968 verviel dit bruggetje weer en kwam er de huidige toegang over het parkeerterrein (De voormalige tuin van dokter D. de Witte en latere wandelparkje c.q. dorpstuin met muziektent) gelegen aan de zuidkant van de Harinxmastrjitte.

 

Uw commentaar, aanvullingen of verbeteringen van onjuistheden zijn van harte welkom: email hidden; JavaScript is required

 Tips:

Op www.dorpsarchieven.nl is onze website te vinden. De site is nog in opbouw maar in de komende tijd zult u er steeds meer foto’s en documenten kunnen bekijken. Op www.friesfilmarchief.nl zijn oude films over Heeg te bekijken. Gebruik bij het zoeken in het filmarchief als zoekterm niet alleen Heeg, maar probeer ook Osingahuizen om een ca. 15 min. durende kleurenfilm over de bouw van de nieuwe brug (1971) aldaar te bekijken.

 Let op! Gooi niet zomaar weg! Hebt u nog waardevolle informatie, documenten, foto’s, dia’s e.d. die voor de vastlegging van de historie interessant zijn, neem dan contact met ons op. U kunt zaken aan ons in beheer geven of afstaan, maar we kunnen ook m.b.v. een scanner er een digitale reproductie van maken.

Fotoboek Heeg:

Bij Kees de Jong te koop: Nog enkele exemplaren van het fotoboek ‘Heech en de Hegemers‘.

 

Info:            Kees de Jong                         Jan Hettinga

Piet van der Bank                     Piet Vlas