Snoeihard gewerkt op Natuurwerkdag Heempark

24 december 2016

in Natuur in en om Heeg

Met een gedreven ploeg mensen is plezierig gewerkt op de Natuurwerkdag op 5 november. Het was mooi weer en weer een gemêleerd ploegje: naast de vaste kern o.a. de imker, de nieuwe beurtschipper, alsook de nieuwe buren. Er was lekkere snert en er heerste een goede sfeer.

goudhaantje

Een echtgenoot die deze dag 40 jaar getrouwd was besteedde zijn dag zelfs liever hier, tussen de herfstkleuren, goudhaantjes, roodborsten, houtsnippen en ijsvogels. Veel snoeiwerk was vooraf al door de vrijwilligers gedaan, maar deze dag hebben hazelaars en de burgemeesterboom meer ruimte gekregen, zijn overhangende takken op de paden gesnoeid, knotwilgen geknot, en er zijn flinke doorkijkjes gemaakt. De takken werden in de houtwal rond de schommels gestapeld en op bulten tussen de bomen gelegd. Een mooie schuil- en broedplaats voor vogels en kleine zoogdieren. De dikkere stammen belandden als kachelhout bij de nieuwe buren, dit ter compensatie voor een eerder bezoek aan weer andere buren. Die zomermiddag zaten zij gevieren gemoedelijk aan een wijntje, toen drie overvliegende eenden nét boven het terras luid kwakend en tegelijkertijd als bommenwerpers zich van hun onwelriekende ontlasting ontlastten. Dát was pas een warm welkom op It Gerslân!

Na de gedane arbeid van de Natuurwerkdag werd secretaresse Coby Ydema in Natuera met een grote bos uitheemse bloemen en een dinerbon bedankt voor haar jarenlange inzet en werk in het bestuur van het Heempark. Ze wordt opgevolgd door Freya Zandstra.

Broedresultaten Heempark Heech 2016. Totaal 47 soorten: Grauwe Gans 3, Nijlgans 1, Bergeend 3, Krakeend 3, Wilde Eend 22, Soepeend 5, Kuifeend 2, Sperwer 1, Waterral 1, Waterhoen 8, Meerkoet 9, Scholekster 1, Holenduif 1, Houtduif 16, Turkse Tortel 5, Koekoek 1, Ransuil 2, IJsvogel 1, Grote Bonte Specht 2, Witte Kwikstaart 1, Winterkoning 22, Heggenmus 3, Roodborst 2, Zwarte Roodstaart 1, Merel 22, Zanglijster 6, Bosrietzanger 2, Kleine Karekiet 8, Spotvogel 3, Braamsluiper 4, Grasmus 1, Tuinfluiter 8, Zwartkop 18, Tjiftjaf 19, Fitis 12, Staartmees 1, Pimpelmees 7, Koolmees 21, Gaai 4, Ekster 4, Zwarte Kraai 3, Spreeuw 2, Huismus 1, Ringmus 2, Vink 5, Groenling 4 en Kneu 1.

Bij de BMP-telling gaat het om waarneming van zang en territoriumgedrag. Er wordt niet specifiek naar nesten gezocht, want dat is juist verstoring. Net als losgelaten huisdieren dat zijn. Een veilig broed-, rust,- foerageergebied voor vogels moet in het Heempark voorop staan.

bonte specht

Ondanks verwoede pogingen met lokgeluid en aangevoerde klei voor de nestbouw, is het nog niet gelukt huiszwaluwen voor de til te interesseren. Toch is met hetzelfde lokgeluid en soortgelijke omstandigheden de til in Surhuisterveen al jaren bezet. Is er nog hoop? * Een paartje ijsvogels heeft twee keer in de zwaluwwand gebroed en er worden in november nog geregeld oude en jonge ijsvogels gezien én gehoord. Want als u echt wilt weten wat voor vogels er om u heen zijn, moet u hun geluiden leren kennen. Of de drukke ijsvogels de oorzaak zijn dat er geen oeverzwaluwen waren is niet te zeggen, ze hebben er al eerder vreedzaam en tegelijkertijd gebroed. Wel hebben meerdere oeverzwaluwen de wand in het voorjaar bezocht. * Een paartje grote bonte spechten nestelde voor het tweede jaar in het zelfde nestgat aan de knotwilgenlaan. Maar ze hakken ook gaten in het hout van de aangrenzende woningen. Speciaal voor hen hebben bewoners feestelijk gekleurde sjaaltjes uit het raam gehangen. Een fraai gezicht: vogels halen het mooiste van mensen naar buiten.   H.A.