Duim omHeeg

10 april 2017

in Duim OmHeeg

 

Liften is een feestje

Iedere maandag zowel in de ochtend als in de middag lift ik. Omdat ik naar een cursus ga in Groningen sta ik op vaste tijden bij de paal voor een lift. Ik heb de keuze gemaakt dit niet via de Web-app (www.duimomheeg.nl) te regelen maar te ervaren hoe het is om, zonder zekerheid te hebben of ik de trein wel haal, bij de paal te staan. Gerben (mijn man) heeft in het begin vaak gezegd ik breng je naar Sneek maar dat heb ik consequent geweigerd. Zelfs bij slecht weer kies ik er voor om te liften. Natuurlijk vond ik het in het begin wel spannend of ik de trein zou halen en op tijd zou komen op de cursus. Maar na een paar keer groeit het vertrouwen. Zelfs de bus rijdt mij voorbij terwijl ik op weg ben naar de liftpaal. Slecht weer, geen zekerheid of ik de trein haal…. u zult misschien denken wat is dan het FEESTJE?

 

  1. Ik haal altijd mijn trein.
  2. Ik sta gemiddeld 2 minuten bij de liftpaal en met uitzondering is dit een keer 20 minuten geweest in Sneek.
  3. Ik ontmoet allerlei leuke, vriendelijke, behulpzame mensen.

Van deze drie punten is het laatste nog wel het leukste. Zo zei een chauffeur tegen mij terwijl ik uitstapte: “Vandaag ga ik heel anders naar mijn werk”. Ik werd een keer helemaal afgeschuierd door de chauffeur omdat ik allemaal hondenharen had opgedaan in zijn auto. Stonden we samen op het station en poetste hij mijn zwarte jas weer schoon. Hoe attent en galant.

Dan word ik al op De Skatting opgepikt met de vraag waar ga je heen? Deze chauffeur had de week ervoor gezien dat een auto voor mij stopte bij de liftpaal en wachtte dus niet af maar nam zelf het initiatief. Ook zat ik een keer op de achterbank waar een baby lag die volgens de ouders snel huilt bij vreemde mensen. Toch kozen ze ervoor om mij mee te nemen en hun kindje voelde dit aan want mijn uitgestoken vinger hield ze strak omklemt tot aan het station. En dan pikt iemand mij op die ik net heb leren kennen op de NLDoet-dag, hoe leuk is dat? Konden we onze kennismaking even voortzetten. Zo is er elke rit wat leuks, bekenden en onbekenden nemen mij mee en ik word er blij van.

Een blij gevoel is een feestje! Mocht je denken “ik wil ook mijn eigen feestje”, probeer het eens het is echt de moeite waard.

 

Liften is een feestje want:

Je haalt altijd je trein.

Na gemiddeld 2 minuten ben je weg.

Je ontmoet allerlei leuke mensen.

 

Ik probeer ook elke keer het vignet te overhandigen maar door de geanimeerde gesprekken vergeet ik het ook wel eens en ik weet intussen dat veel mensen uit Heeg het liftproject een warm hart toe dragen dus één telefoontje en ik breng er één.

Janke  Postema