‘Heech yn it grien’ van start

10 april 2017

in Aankondigingen

Na twee drukbezochte bijeenkomsten en 2 maart, ligt er een Groenplan voor Heeg waar we als dorp trots op mogen zijn. Als vertegenwoordigers van Plaatselijk Belang, Heempark en de dorpstuin zijn wij het afgelopen jaar met de gemeente in gesprek geweest over manieren om Heeg zijn groene aangezicht terug te geven. Van de gemeente kregen we de kans samen met de Hegemers een plan te maken om het openbaar groen in te richten naar de wens van het dorp: natuurlijker en groener. Een eerste voorzet daarvoor werd op 15 februari door een grote groep aanwezigen met instemming ontvangen. Toen hen gevraagd werd het plan verder aan te vullen, leidde dat tot opdracht om voor nog meer bomen, schuilplaatsen voor vogels en kleurrijke beplanting te zorgen.

Als vervolg daarop werd op 2 maart een tweede schets besproken en op onderdelen naar straatniveau uitgewerkt. Zo kon de gemeente gelijk daarna aan de slag: er is al veel werk verzet op de Skatting, waar bloeiende vaste plantenborders worden aangelegd. Om die perken een goede start te geven, moesten tot verdriet van aanwonenden, de bestaande sierperen gerooid worden. Het vooruitzicht dat er nieuwe bomen komen, die een veel levensvatbaarder toekomst tegemoet gaan, maakt veel goed. En dat de perken nog deze zomer vol felgekleurde bloemen staan, daar verheugen de Skattingers zich nu al op.

Dat het dorp zelf mede mag bepalen waar speelgroen, nieuwe bomen, wandelroutes en vogelbosjes komen, is een bijzondere mogelijkheid, waar de Hegemers graag gebruik van hebben gemaakt. Het gros van de meedenkreacties had betrekking op bomen: het dorp heeft echt meer grote bomen nodig en daar zorgt dit Groenplan voor. Op het digitaal platform van de gemeente www.samensudwestfryslan.nl is het plan te bekijken. Het eindresultaat en een uitgebreider toelichting presenteren we op de jaarvergadering van Plaatselijk Belang op 20 april.

Namens Plaatselijk Belang, Heempark en Dorpstuin Heeg

Lucie Gelderblom en Freya Zandstra