UIt het archief van Stichting “Heech fan alds”

10 april 2017

in Heech fan Alds

Bebouwing aan de westkant van De Skatting – 2

 

Westkant De Skatting – ±1950

In 1957 werd tussen De Skatting en de Tsjerkesleat (links op de voorgrond) fase 1 van een nieuw uitbreidingsplan aangelegd (met zand opgespoten). Als grens diende een bestaande sloot, vaag op de foto te zien, waarlangs van- af De Skatting een klinkerstraat (Hollingerstrjitte) werd aangelegd welke doorliep achter de boerderij van Wigle Visser langs tot aan de uitbreiding van smederij Nauta.

Weisleat – 1957

Het benodigde zand voor het uitbreidingsplan kwam uit de vaargeul in het Heegermeer. Een baggermolen leverde het opgebaggerde zand af in baggerbakken. Deze werden door sleepboten bij de in de Tsjerkesleat gelegen stoomzandzuiger afgeleverd. (Op de foto rechts afgemeerd in de Weisleat). Ondanks het pittige sleepbootje van kapitein Schut, liepen de baggerbakken regelmatig vast in de brugopening van De Syl en kon de brug soms tijdelijk niet dicht.

De Syl – 1963

Toen in 1963 met de uitvoering van fase 2 het resterende land (‘de ald Iisbaan’) werd opgespoten, lag er een zandzuiger (gebouwd op het casco van een tjalk) in De Syl voor het hellinghuis en werd het zand d.m.v. een persleiding onder de brug door op de bestemde plaats afgeleverd. Het brugdek was namelijk in de tussentijd verbreed en daardoor was de doorvaartbreedte te smal geworden voor een zandzuiger en baggerbakken.

Westkant De Skatting – 1965

Op de luchtfoto rechts zijn allerhande bouwactiviteiten van de fases 1 & 2 te ontdekken. Rechtsonder de loodsen van smederij Nauta en transportbedrijf Veenstra. In het midden de bouw van de nieuwe C.N.S. school. Verder de bouw van bungalows aan de Tsjerkesleat en van woningen aan o.a. de Djipsleatswei en het Hinxstepoelspaed. Toen de foto werd genomen stonden de weilanden rondom Heeg blank zo ver het oog reikte. Met de komst van het Hooglandgemaal in Stavoren werd deze overlast verleden tijd.

Uw commentaar, aanvullingen of verbeteringen van onjuistheden zijn van harte welkom:

email hidden; JavaScript is required

Tips:

Op www.dorpsarchieven.nl is onze website te vinden. De site is nog in opbouw maar in de komende tijd zult u er steeds meer foto’s en documenten kunnen bekijken.

Op www.friesfilmarchief.nl zijn oude films over Heeg te bekijken.

Let op! Gooi niet zomaar weg!

Hebt u nog waardevolle informatie, documenten, foto’s, dia’s, 8 mm. films, VHS videobanden e.d. die voor de vastlegging van de historie interessant zijn, neem dan contact met ons op. U kunt zaken aan ons in beheer geven of afstaan, maar meestal kunnen we er ook een digitale reproductie voor ons archief van (laten) maken.

Hoe kunt u ons werk steunen.

Stichting “Heech fan âlds” is een stichting zonder winstoogmerk opgericht op 27 februari 1991. Om onze activiteiten voort te kunnen blijven zetten willen wij u daarom oproepen om donateur van onze stichting te worden. Dit kan door éénmalig een door u te bepalen bedrag te schenken of éénmaal per jaar automatisch minimaal € 7,50 (meer mag!) door uw bank te laten overmaken op rekening NL34 RABO 3347 4853 51 ten name van St. Heech fan Alds.

Hierbij dank aan degenen die al gevolg hebben gegeven aan onze eerdere oproepen.

Info:             Kees de Jong            Jan Hettinga

Piet van der Bank      Piet Vlas